Oslava 95. výročí Českého rozhlasu přilákala 20 tisíc návštěvníků

21. květen 2018

Nahlédnout do tajů rozhlasového řemesla, setkat se s oblíbenými moderátory, užít si bohatý doprovodný program pro rodiny s dětmi mohli všichni návštěvníci, kteří zavítali na Den otevřených dveří Českého rozhlasu nebo na narozeninový koncert v Riegrových sadech. Jubilejní oslavu 95. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání si nenechalo ujít 20 tisíc posluchačů.

Den otevřených dveří Českého rozhlasu začal úderem sobotní deváté hodiny ranní, kdy se první návštěvníci vydali na komentovanou prohlídku po rozhlasovém komplexu. Jejich kroky vedly studiovým domem, ve kterém největší vlnu zvědavosti vzbudila návštěva operativního pracoviště. Tam se posluchači od rozhlasových techniků dozvěděli nejrůznější zajímavosti z technického zákulisí a distribuce signálu, bez kterých by vysílání, tak jak je zná laická veřejnost, nebylo možné. Cesta návštěvníků dále pokračovala po vyznačené trase až do budovy Vinohradská 12, kterou lemoval doprovodný program jak stanic, tak i útvarů Českého rozhlasu.

Osobní setkání nade vše

Největším zážitkem bylo pro posluchače setkání s populárními tvářemi jednotlivých stanic, jejichž hlasy na ně v průběhu roku promlouvají z vln Českého rozhlasu. Příznivci stanice Český rozhlas Dvojka se se svými oblíbenými moderátory setkali ve Studiu S1. Posluchači stanice Český rozhlas Radiožurnál zase mohli být fyzicky přítomni živému vysílání pořadu Host Radiožurnálu, který byl přenášen ze Studia 2, a ve kterém Patricie Strouhalová zpovídala rozhlasovou a televizní moderátorku Marcelu Augustovou. Ve Studiu 2 se také mohli účastnit debaty všichni fanoušci Českého rozhlasu Vltava, který zde zahájil projekt Kánon100. Své stanoviště na Dni otevřených dveří měl také Český rozhlas Plus, kde byli jeho moderátoři připraveni zodpovídat zvídavé otázky posluchačů.

Být tak chvíli moderátorem

Radio Wave opět otevřelo své studio, návštěvníci tak doslova mohli stát vedle moderátorů, kteří vysílali a někteří z nich využili možnost do éteru i promluvit. Děti, kterých do rozhlasu zavítalo opravdu mnoho, si mohly prohlédnout studio Rádia Junior a vyzkoušet si roli moderátora. Program si pro návštěvníky připravil i zpravodajský web iRozhlas, Nadační fond Českého rozhlasu Světluška či útvary Českého rozhlasu, mezi které patřil Archiv a rešeršní oddělení či Nová média. Narozeninový Den otevřených dveří doplnil pestrý program pro všechny věkové skupiny a především koncert v Riegrových sadech. U příležitosti 95. výročí Českého rozhlasu vystoupili Kašpárek v rohlíku, Lake Malawi, Buty, Slza, Jaroslav Uhlíř, Debbi či Adrian T. Bell a další. Oslavu jubilea zakončil koncert zpěváka a bubeníka Davida Kollera.

Spustit audio