Oslava a most se sochou sv. Jana Nepomuckého

17. březen 2014

Dlouhou Loučku už jsme vám představili jako obec se dvěma zámky, která se poprvé připomíná v roce 1301. Nachází se asi osm kilometrů od Uničova na cestě směrem k Rýmařovu v místě, kde hanácké roviny přecházejí v Nízký Jeseník.

Obcí protéká říčka Oslava, na níž najdeme tři staré kamenné mosty. V dolní Dlouhé Loučce se nachází jeden z nejstarších mostů v kraji, datovaný sochou svatého Jana Nepomuckého do roku 1712. Jde o klenutý tříobloukový most je se zpevněnými dvěma pilíři. V minulosti se uvažovalo o jeho zbourání, v roce 2013 byl však zrekonstruovaný a dnes tato kulturní technická památka patří k nejpozoruhodnějším v okolí.

Pod mostem najdeme dlážděné náplavky, ze kterých korytem vidíme ke kostelu. Přestože říčka Oslava není žádným veletokem, byla v minulosti její energie bohatě využívána. Nad Dlouhou Loučkou, v její horní části zvané Valšův Důl, voda poháněla šest vodních děl – mlýn, parketárnu, elektrárnu, pilu, papírnu a holendr.

V samotné Dlouhé Loučce pak stávaly dva mlýny. Nejen starým mostem se sochou svatého Jana Nepomuckého připomíná Dlouhá Loučka blízkou Litovel, kde najdeme nejstarší most na Moravě. Stejně jako pod litovelskou radnicí protéká kanál zvaný Nečíz, pod loučským obecním úřadem teče mlýnský náhon.

Dalším zajímavým vodním dílem byl kdysi umělý kanál, který propojoval katastr Dlouhé Loučky a Paseky s Haukovicemi, kde ve středověku stával mlýn, kde se drtily suroviny na výrobu střelného prachu zvaný pušný, napomáhal tak říčce tepličce, v níž nebyl dostatek vody k pohonu mlýna.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio