Ostravská folková pětice Mike Fojtík & Přátelé zahraje v Olomouci

8. únor 2018

Jedním ze skvělé líhně severomoravských písničkářů je ostravský rodák Mirek Fojtík alias Mike – textař, skladatel, zpěvák, kytarový samouk a účastník všech ročníků slavných ostravských Folkových kolotočů.

V 70. a 80. letech silně ovlivnil českou a moravskou písničkářskou scénu a napomohl startu hudební kariéry Jaromíra Nohavici, Pavla Dobeše, Karla Plíhala nebo Josefa Streichla.  Na počátku 90. přestal vystupovat a po 25 letech se v dubnu 2016 rozhodl vrátit zpět na hudební scénu.

Po 25 letech návrat na scénu

Úspěchy na sebe nenechaly čekat dlouho. V červnu 2016 postoupil do semifinále autorské soutěže Porty, ve finále Moravského vrabce získal cena za vokální výkon a v červenci téhož roku vystupoval na prestižních festivalech Ostrava Street, Na Pomezí v Dolní Lomné a Muzikantské žně ve Frýdku-Místku.

V roce 2017 již skupina Mike Fojtík & Přátelé pravidelně koncertuje a v březnu natáčí své první album Žiju v papírové loďce, které mělo křest loni v prosinci v ostravském klubu Parník. Kapelu neminul postup do finále interpretační Porty, kde Mike Fojtík získal 3. místo, a vítězství na 42. Mohelnickém Dostavníku.

Mike Fojtík & Přátelé, to je melodický folkrock s texty k zamyšlení. Skupina hraje nejen autorské písně Mika Fojtíka, ale i svých, dnes již bohužel nežijících ostravských kamarádů Josefa Streichla a Jiřího Tvrze.

Skupina hraje v obsazení: Mike Fojtík – zpěv, akustická kytara, cajon, tamburina, Martin Rek – akustická a elektrická kytara, Karel Pech – bezpražcová basa, Terezka Reková – cajon a rytmika, Petr Šimíček – foukací harmonika, dobro, slide kytara.

Kdy? Ve středu 14. února od 20 hodin. Kde? Ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc. Vstupné 50 korun.

autor: Sandy Nosek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka