Ostrov na Karlovarsku vede nový starosta Lukáš Lerch, bývalý starosta rezignoval

25. duben 2024 10:35

Novým starostou města Ostrov na Karlovarsku se stal bývalý ředitel Domu kultury Lukáš Lerch (ODS). Na včerejším jednání ho zvolilo zastupitelstvo poté, co dosavadní starosta David Hanakovič (nez., zvolen za ANO) rezignoval.

Hanakovič odstoupil také z koalice společně s dalšími členy - radním Lumírem Pálou a zastupitelem Tomášem Kotherou (oba nez., zvoleni za ANO). Koalice tak ztratila většinu v 21členném zastupitelstvu.

Novou koalici, která má nyní 12 členů, tvoří ODS, Ostrov, můj domov, Ostrováci.cz a tři nezávislí. Pro zvolení nového starosty bylo 12 zastupitelů. Lerch je původně učitelem, v minulosti vedl také místní Dům kultury. Právě k působení ve vedení kulturního domu měla opozice výhrady, stejně jako k jeho nedostatečným politickým zkušenostem.

Pokračovat bude chtít v již rozdělaných projektech bývalého vedení, kterými jsou přestavba kulturního domu a výstavba základní umělecké školy. Zaměřit se chce na mladé rodiny i podnikatele. Ostrov bude mít jako doteď dva místostarosty. Nově byl zvolen Jiří Netrh, lídr kandidátky Ostrov, můj domov, který bude svou funkci vykonávat jako uvolněný, a Tomáš Kothera (nez., zvolen za ANO).

Bývalý starosta zůstane zastupitelem

Důvodem odstoupení dosavadního starosty Hanakoviče byla nespokojenost s fungováním vedení města i osobní důvody. Sám se nazval slabým starostou s nedostatečnými zkušenostmi. Zůstane řadovým zastupitelem, dál se bude chtít angažovat ve školství.

Hanakovič původně v komunálních volbách kandidoval za vítězné hnutí ANO. Na veřejnost se ale při sestavování koalice dostala informace o jeho někdejším trestu za úplatky. Hnutí ANO ho pak na starostu nedoporučilo. Hanakovič z něj ale společně s dalšími členy hnutí následně vystoupil a stal se nezávislým.

Koalici sedmnáctitisícového města dosud tvořili původní zástupci ANO, Místní hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (MHNHRM), Unie pro sport a zdraví a SPD. Místostarosta Pavel Čekan (MHNHRM) uvedl, že jsou z rozhodnutí starosty a dalších odstupujících členů zklamaní a jejich odstoupení nečekali.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio