OTÁZKY A ODPOVĚDI: Jak se registrovat na očkování proti covid-19 v Olomouckém kraji

V Olomouckém kraji se do čtvrtka 14. ledna zatím dočkalo vakcíny proti nemoci Covid-19 zhruba 5000 lidí. Od pátečního rána začíná registrace pro očkování lidí starších 80 let. Přinášíme vám odpovědi na základní otázky související s vakcinací.

Kdy u lidí starších 80 let začne vlastní očkování?

Registrovat k očkování se mohou senioři starší 80 let od páteční osmé hodiny ranní. Jde pouze o registraci, termín k očkování by měl systém nabídnout okamžitě, ale může to být i několik dní. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný sice minulý týden řekl, že před seniory musí stát doočkovat prioritní skupinu zdravotníků a klientů a pracovníků domovů pro seniory. Vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla ale včera uvedl, že seniory v nejvyšší věkové kategorii stát začne očkovat nejspíš souběžně. Fakultní nemocnice v Olomouci zájemcům vyčlení místa již o tomto víkendu, další nemocnice v Olomouckém kraji se pak s očkováním mají přidat od pondělí 18. ledna.

Jak bude registrace a rezervace termínu vypadat?

Pro registraci zadáte adresu http://CRS.UZIS.CZ nebo http://REGISTRACE.MZCR.CZ. Do portálu následně zadáte své telefonní číslo. A je už jedno, jestli je dotyčného seniora, jeho dětí nebo vnoučat. Pokud budete registrovat třeba babičku, tak můžete použít vlastní telefonní číslo na mobil znovu i pro registraci dědečka či dalších příbuzných. Na něj vám obratem přijde číselný kód, který vložíte do systému. Tím se otevře registrační formulář. Do něj zadáváte jméno, příjmení, číslo pojištěnce, zdravotní pojišťovnu a bydliště očkovaného. Spolu s těmito údaji lidé vyplníte také očkovací místo, které máte nejblíž bydlišti. Pokud budou na očkovacím místě volné vakcíny, systém vás automaticky přesune k rezervaci konkrétního termínu. Vybíráte vždy termín pro první i druhou dávku.

Co když nemám internet nebo mobil?

Senioři mohou požádat o pomoc své příbuzné nebo známé. Ti, kteří mají pouze pevnou telefonní linku, mohou vytočit číslo 1221. Na tomto čísle budou připravení operátoři, kteří jim s registrací a poté i rezervací termínu pomůžou. Pomoc by jim ale mohli také zdravotničtí pracovníci, jak Českému rozhlasu řekl Dzurilla: „Počítáme s pomocí od praktických lékařů. A jednáme s lékárníky, aby to mohli rovněž zajišťovat. Provedli by je celým procesem, udělali by za ně rezervace a řeknou jim, kdy je první a druhý termín na očkování.“

Jaký bude postup v případě, že nebudou volné termíny?

Pokud termíny k dispozici nebudou, musíte počkat na SMS zprávu. Ta může přijít až za několik dní. Tato SMS bude obsahovat další číselný kód, který zadáte do systému a ten vám ukáže nabízené termíny. Jeden z nich si vyberete a zarezervujete.

Kdy se budou moct registrovat další lidé?

Od prvního února všichni obyvatelé Česka. Přednostně se k očkování dostanou starší lidé a lidé s chronickými obtížemi - například cukrovkáři, lidé s dlouhodobě léčenou hypertenzí nebo onkologičtí pacienti.

Kdy přijdou na řadu lidé, kteří už prodělali nemoc covid 19?

U těch, kteří prodělali nemoc bez příznaků, je doporučováno očkování zahájit nejdříve za 7 dnů po prodělaném onemocnění, u osob s příznaky nejdříve za 14 dnů po onemocnění, respektive v obou případech po ukončení izolace. Alespoň tak to doporučuje Česká vakcinologická společnost.

Jak to očkování na místě vypadá, kolik zabere času?

Na místě by měl být vždy lékař, sestra a pomocný personál. Zájemce o očkování předkládá kartičku pojištěnce, na základě které se ověří registrace v systému. Následně se podepisuje souhlas s očkováním. Poté buď člověk vypisuje formulář se svou anamnézou, anebo se ho na ni vyptává lékař. Zajímají ho nejvíc alergie, zdravotní stav. Připomínám, že vakcíny zatím nebyly testované např. na těhotných ženách nebo na dětech. Po naočkování zůstává člověk v čekárně až 30 minut, aby mu případně mohl lékař poskytnout pomoc.

Jaká omezení čekají lidi po očkování? Objevily se u prvních očkovaných v Česku nějaké komplikace?

Po očkování může dojít k naprosto běžným vedlejším účinkům typu bolest hlavy, kloubů, teplota, horečka apod. Je normální i bolest v místě vpichu, zarudnutí toho místa. Je to také signál, že očkování funguje, protože toto jsou projevy imunitního systému. Rolí očkování je imunitu vycvičit a vytvořit si protilátky, proto je dobře, když na očkování v takto mírné formě reaguje. Lékaři doporučují klid, dostatek tekutin. Komplikace se objevují minimálně, za první týden očkování v Česku na přelomu roku to byly mírné vedlejší projevy ani ne u jednoho na tisíc očkovaných.

Kdy budou moct očkovaní lidé sundat roušku?

To zatím není jasné. Česká vakcinologická společnost doporučuje, aby měli naočkování zatím stejné povinnosti a práva jako neočkovaní. V očkovací strategii se ale píše, že by naočkovaný člověk nemusel po kontaktu s covid pozitivním do karantény. Podobně nebude muset do karantény ani očkovaný po návratu z oblasti se zvýšeným výskytem onemocnění covid–19. Stejně to bude podle Ministerstva zdravotnictví fungovat i při cestování do jiných zemí.

Budou mít očkovaní nějaké výhody proti neočkovaným?

Očkovaný dostane sedmý den po druhé dávce certifikát/potvrzení. Bude zaregistrovaný ve speciálním systému jako vakcinovaný. Časem se tento systém napojí na mezinárodní aplikaci EU a nejspíš v květnu se spustí digitální mezinárodní očkovací průkaz.

autoři: bas , msk
Spustit audio

Související