Ovocnáře na Turnovsku poškodily jarní mrazy. Škody jdou do milionů

Podle údajů Ovocnářské unie škody z jarních mrazů na ovoci přesáhnou v celé republice 100 milionů korun, nejvíce postižené jsou severní a západní Čechy.

Ovocnářská farma Thoř pěstuje jablka zhruba na devíti hektarech, poškozené jsou všechny odrůdy. „Tak z 80 až 90 procent," uvedl Thoř. Škody odhaduje na miliony korun. „Kolik to bude, se ještě uvidí. Na většině stromů není nic, někde najdete jedno, jinde deset jablek," dodal.

Minimálně v milionech bude škoda i v největší pěstitelské společnosti v Libereckém kraji, Agro Rubín v nedalekém Svijanském Újezdě. „Hrušně jsou absolutně poškozené, švestky z 50 až 70 procent, kolem 70 procent jabloně," řekl tamní ovocnář Jiří Drobný.

První mrazová vlna přišla podle něj v polovině dubna a druhá před 8. květnem. „Odkvetlo to docela špatně. A když to procházím, tak v některých lokalitách to je absolutně zmrzlé a jinde sem tam jedno dvě jablka na stromě, takže to bylo zasažené dost," uvedl. Podle něj jde o jednu z nejhorších sezon. „Za poslední roky tady byla jedna mrazová vlna v roce 2017, nebyla ale tak katastrofální," dodal. Agro Rubín má ovocné stromy na 45 hektarech, z toho přes dvě třetiny jsou jabloně.

Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka přesné vyčíslení škod bude jasné po celostátním odhadu sklizně, jehož výsledky budou známé ve druhé polovině června. Postiženi jsou podle něj hlavně ovocnáři v Ústeckém, Libereckém a Plzeňském kraji a v části středních a východních Čech. Na Moravě jsou škody výrazně menší, jsou například v okresech Kroměříž a Brno - venkov.

Podle regionálního předsedy Agrární komory v Liberci Jiřího Teplého se rozsah škod u ovocnářů v kraji liší. „Je to podle toho, jak šly mrazové proudy. Někdo to má třeba šlehnuté ze 40 procent a někdo, kdo je třeba o pár kilometrů dál, je v pohodě," dodal.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio