Ozbrojení lupiči přepadli na Prostějovsku dodávku s penězi, ukradli asi 30 milionů

21. únor 2013

Ozbrojení lupiči přepadli v Přemyslovicích na Prostějovsku vůz bezpečnostní agentury převážející peníze. Podle nepotvrzených informací ukradli 30 milionů korun.

Vše se odehrálo velmi rychle. Kolem půl deváté ráno zaslechli místní obyvatelé ve stoupání na koncii Přemyslovic střelbu. V tu chvíli přepadli dodávku agentury Loomis převážející peníze tři ozbrojení a maskovaní muži. Podle svědků na dodávku čekali s brokovnicemi a samopalem.

„Tři ozbrojení muži, kteří byli maskovaní, donutili osádku vozidla pod hrozbou střelby k vydání finanční hotovosti. Osádka vozu vydala finanční hotovost v řádech několika desítek milionů korun,“ potvrdila policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Posádce vozu se nic nestalo. V dodávce zůstaly díry po kulkách.

„Kriminalisté v současné době získané informace zpracovávají a snaží se z nich sestavit popis pachatelů,“ informovala vedoucí preventivně informačního oddělení krajského ředitelství Marta Vlachová.

Loupež zkomplikovala život několika lidem, kteří v Přemyslovicích bydlí. Nemohli se dostat do svých domovů, protože cesta do obce byla kvůli přepadení uzavřena policejní páskou.

Policisté se samopaly obsadili silnice v celém regionu. Do akce dnes nasadili také vrtulník. Zatím však nikoho nedopadli.

Čtěte také

Podobných případů v České republice přibývá. Ve večerních Ozvěnách dne na Radiožurnálu na to upozornil ředitel a předseda představenstva bezpečnostní agentury G4S Pavel Ivanyi. Jen za posledních 11 let došlo k přepadení vozů přepravujících velký peněžní obnos hned čtyřikrát.

16. září 2002 lupiči v Praze na Evropské třídě ukradli z auta agentury G4S 153 milionů korun. Teprve teď se dva údajní pachatelé zpovídají z činu před soudem. V srpnu 2006 zase ozbrojená skupina v policejních kombinézách přepadla u Slavkova u Brna vůz bezpečnostní služby a uloupila z něj 77 milionů korun Pachatele se dopadnout nepodařilo.

V říjnu roku 2007 zmizelo 80 milionů z auta bezpečnostní agentury. Pravděpodobné lupiče soud zatím nepravomocně potrestal 11letým vězením. Podobná částka se ztratila i předloni v listopadu. Lupiči přepadli vůz bezpečnostní služby u Rousínova na Vyškovsku. Pachatelé přepadení jsou stále na útěku.

Ozbrojení lupiči v Přemyslovicích na Prostějovsku přepadli vůz s penězi
autoři: leš , heš , Radka Kvasničková , msk , Ivo Opletal , peb
Spustit audio