Pád římsy z polikliniky v Olomouci nezpůsobily otřesy z tramvají

31. říjen 2012

Příčinou pádu římsy z olomoucké polikliniky minulý týden nebyly otřesy z tramvají. Tvrdí to olomoucká radnice. Tento názor jim předběžně potvrdili i statici, kteří pád atiky prověřují. Radnice se opírá o před rokem prováděný seismický průzkum, který chce znovu zopakovat. Výsledky by měla znát do šesti týdnů.

Radnice také zváží, jestli nechá zavěsit tramjové koleje podobným způsobem, jako například po opravách v Denisově ulici. Otřesy z dopravy se tady výrazně snížily. "Průzkum nám naznačí, do jaké míry se situace zlepší, pokud tyto koleje uložíme do pryžového lože," uvedl náměstek primátora Martin Major.

Kvůli nedávnému pádu římsy z polikliniky město také omezí rychlost tramvají v centru města. Dopravní podnik v přilehlé ulici sníží jejich rychlost z 30 na 20 kilometrů v hodině, v těsné blízkosti budovy pouze na 10 kilometrů. Kvůli tomu jízdní řády čekají změny.

Dalším opatřením bude zřejmě snížení tonáže automobilů, kteří vjíždějí do centra. "Zahájím jednání s Dopravním inspektorárem Policie České republiky a spolu s odborem dopravy prověříme možnost omezení maximální tonáže nákladních automobilů v ulici 8. května, abychom i tímto mohli přispět ke zklidnění té ulice," potvrdil náměstek primátora Ivo Vlach.

Blanka Mazalová

Spustit audio