Padělané peníze z Kroměřížska se objevily i v Olomouckém kraji, obžaloba hrozí šesti lidem

14. květen 2019

Podle odborníků se jednalo o méně zdařilé padělky. Bankovky neměly všechny ochranné prvky, rozměry bankovek neseděly oproti originálům. Padělatelům hrozí až 8 let vězení.

Zlínští kriminalisté navrhli obžalovat šest lidí, kteří se podle nich podíleli na výrobě padělaných korunových bankovek a jejich uvádění do oběhu. Za padělání a pozměnění peněz jim hrozí až osmileté vězení. Podle odborníků šlo o méně zdařilé padělky, informovala o tom krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Z vyšetřování vyplývá, že padělané bankovky vyráběli v rodinném domě na Kroměřížsku dva muži ve věku 32 a 29 let. "Výroba peněz se dělala na základě předchozí objednávky třicetiletého muže. Dvojice obviněných tak vyrobila nejméně 25 bankovek v nominální hodnotě 500, 1000 a 2000 korun," uvedla mluvčí.

Muži podle ní kopírovali pravé bankovky. "Část padělaných bankovek pak dvojice padělatelů předala muži, který si peníze objednal, část si ponechali a platili s nimi nebo se pokoušeli zaplatit v obchodech, na bezinkách apod. Od muže, který si zhotovení bankovek objednal, dostali pervitin, který oba obvinění v té době užívali," uvedla Javorková.

Padělek tisícikoruny

Šest obviněných, mezi kterými figuruje i jedna žena, se padělanými bankovkami pokoušelo platit v restauracích, obchodech a na čerpacích stanicích, případně jimi platili za taxi na různých místech Zlínského a Olomouckého kraje. Jelikož šlo o poměrně nezdařilé padělky, byly některé bankovky podle policie odhaleny přímo při placení a při přepočítávání tržeb. "Bankovky neměly všechny ochranné prvky, rozměry bankovek neseděly oproti originálním platidlům, některé měly křivě ustřižené okraje, měly jinou barvu a byly lesklé. Na první pohled bylo zřejmé, že nemají vodoznak a ochranný proužek je kopírovaný," uvedla mluvčí.

Dva padělatelé byli od loňského září ve vazbě. Mladší z nich je od jara ve vězení za jinou trestnou činnost. Staršího z dvojice kroměřížští policisté navíc stíhají kvůli dotačnímu podvodu. Další členové skupiny jsou stíháni na svobodě.

zdroj: ČTK
Spustit audio