Palačovskou spojku začneme stavět v roce 2020, slibuje Ředitelství silnic a dálnic

30. červen 2018

Stavba takzvané Palačovské spojky, která propojí Valašské Meziříčí s dálnicí D1 u Bělotína, by měla začít v roce 2020. Termín oznámilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Na její vybudování čekají obyvatelé Hranic a okolních obcí už téměř 20 let. Slibují si od ní, že jim uleví od frekventované dopravy.

Jiří Nebeský má svoji kancelář v Hranicích přímo u hlavní výpadovky směrem na Slovensko. Denně mu pod okny projede až 15 tisíc aut. „Je to opravdu strašné, já bych dokonce řekl, že je těch aut i víc. Otevřeme okno do ulici a neslyšíme se v celé kanceláři. A takhle to je, i když otevíráme okno do zahrady. Prostě se neslyšíme, okna jsou zaprášená. Tady se nedá fungovat,“ komentuje.

Uleví Hranicím i okolí

Neúměrné zatížení dopravou v Hranicích i okolních obcích tu řeší už řadu let. Říká místostarosta Ivo Lesák z Hnutí Otevřená radnice.

„Palačovská spojka je tou hlavní stavbou, která by měla pomoci městu ve zklidnění dopravy. Legrační na této situaci je, že tato stavba se z drtivé většiny nachází ve Zlínském kraji, ale největší přínos má mít pro samotné město Hranice,“ uvedl místostarosta Ivo Lesák z Hnutí otevřená radnice.

Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že situace do se čtyř let změní. To by totiž měla být definitivně dokončena dlouho odkládaná stavba Palačovské spojky, která auta odvede na dálnici D1. „Předpokládáme, že stavba započne v roce 2020. Máme platné územní rozhodnutí, máme kompletně zpracovanou dokumentaci pro stavební povolení a v uvozovkách jen čekáme na ověřovací stanovisko k EIA, které doufáme, že budeme mít do konce letošního roku. Věříme, že během příštího roku získáme stavební povolení a začátkem roku 2020 vysoutěžíme firmu tak, abychom zhruba v polovině toho roku mohli začít stavět,“ říká ředitel zlínské divize ŘSD Karel Chudárek.

Ředitelství silnic a dálnic dosud vykoupilo 87 procent všech potřebných pozemků pro stavbu spojky. Ředitel Chudárek předpokládá, že výkupy zbývajících dokončí v průběhu příštího roku.

autor: kra
Spustit audio