Pálenice na Olomoucku mají méně kvasu z třešní či meruněk, kvalita je ale vysoká
Nevyrovnané počasí letošního léta ovlivnilo výrobu alkoholu z domácího kvasu. Zatím je ho v pálenicích méně, i když je kvalitnější než jindy.
"Začátek sezóny byl trochu horší. Meruněk, broskví a třešní bylo méně, ale naopak hrušek a jablek je podobně jako minulou sezónu. Ovoce má hodně cukru, takže kvalita kvasu je velice dobrá," uvedl Pavel Hnilica z palírny ve Velkém Týnci.
Napilno mají i ostatní pálenice v kraji. Největší nápor přitom očekávají za pár týdnů, kdy propukne ta pravá sezona slivovice.
Tomáš Minarčík
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Podnikatel si objednal dva žhářské útoky, po jednom vzplál cenný zámek. Muž chce teď předčasně z vězení
-
Kyberzločinci útočili na pražskou Správu služeb. Hrozí zveřejněním citlivých dokumentů, případ řeší policie
-
Nábor nových rekrutů v Rusku prudce stoupá. S vidinou příměří chtějí ‚naskočit do posledního vlaku‘
-
‚Ušité horkou jehlou.‘ Dětské skupiny bojují s časem, kvůli novele jim hrozí nejen finanční potíže