Památkáři chtějí opravit zříceninu hradu Rabštejn na Šumpersku. Památka ale patří Lesům České republiky

14. květen 2018

Památkáři začali jednat s Lesy České republiky o opravě zříceniny hradu Rabštejn na Šumpersku. Navrhují státnímu podniku, aby nechal vybudovat pro turisty chodníčky a zakonzervoval zbytky hradu, kterými prorůstají kořeny. Lesy ale jako majitel památky k návrhu přistupují hodně opatrně. Úpravy památky totiž mohou být v rozporu s ochranou přírody.

„Bylo tam hodně lidí. Střídali jsme se, protože je tam uzounká přístupová cesta po žebříku v takové proláklině. Museli jsme dávat pozor,“ popisuje sedmatřicetiletý turista Petr cestu na Rabštejn.

I přesto, že má dost zkušeností s nepřístupným terénem, ocenil by místo žebříku pohodlnější cestu: „Lepší by byly třeba vytesané schůdky. Jsou tam kořeny a holá skála, takže si člověk musí dávat pozor, když leze nahoru.“

Právě kvůli turistům chtějí památkáři zajistit zbytky hradu, aby zůstaly co nejdéle zachované a taky aby návštěvníky neohrožovaly. Stěny jsou podle památkářky Jitky Štáblové narušené prorůstajícími kořeny: „Odborné zásahy se tam v podstatě v minulosti neprováděly. Je ve špatném stavu, takže jsme oslovili vlastníka. Připravili jsme koncept posouzení a návrhu těch postupných oprav.“

Mezi nimi je i konzervace poškozených zdí. Lesní správce Svatopluk Folta se ale obává, že to nepůjde bez poškození zdejších stromů a keřů.

„My jsme jako mezi mlýnskými kameny. Je to vyhlášeno územně jako přírodní rezervace. Takže je tam omezena lidská činnost. Navíc, když tam vylezete, tak uvidíte, že tam člověk sotva stojí na nohou, natož aby tam ještě prováděl nějakou činnost,“ říká.

Agentura ochrany přírody a krajiny se podle svého zástupce Miroslava Haviry pokusí vyjít památkářům maximálně vstříc. Ti mají lesům během letních prázdnin dodat konkrétní rozpis prací, aby je státní podnik mohl znovu probrat a zahrnout do rozpočtu na příští rok.

autor: sol
Spustit audio