Památkáři chtějí prohlásit bývalý židovský hřbitov v Prostějově za kulturní památku. Městu se to nelíbí

3. červenec 2016

Bývalý židovský hřbitov v Prostějově má velkou šanci stát se kulturní památkou, kladně už se vyjádřili všichni památkáři. Prostějov s tím ale nesouhlasí. Bojí se následků. Pod hřbitovem totiž vedou inženýrské sítě a v jedné části je dokonce parkoviště.

„Místa, kde jsou pohřbeni židé, jsou pro židy posvátná. To, že se tam chodí venčit psi, není úplně ideální. Můžeme říci, že je to nedůstojné místo,“ myslí si Tomáš Maier, který takto mluvil před měsícem na výstavě věnované právě bývalému židovskému hřbitovu. Sám má k místu vztah.

„Je tam pohřbený můj praprapradědeček Jáchym Maier a jeho manželka Betty Maierová. Prokazatelně tito dva a pravděpodobně ještě někteří další tam jsou pohřbeni,“ říká.

Federace židovských obcí usiluje o zapsání pietního místa na seznam kulturních památek. A je o krok blíž k úspěchu, památkáři se ve svém hodnocení vyjádřili kladně.

„Územní komise se vyjádřila shodně všemi hlasy tím způsobem, že podpořila návrh na prohlášení,“ potvrzuje Iva Orálková z olomoucké pobočky Národního památkového ústavu. A hned dodává proč:

„Jde o významné pietní místo, které se váže k historii židovské komunity v Prostějově, k významným osobnostem. Rozhodně podporujeme rehabilitaci tohoto místa.“

Prostějov jako jediný na ministerstvo poslal negativní stanovisko. Bojí se totiž následků takového rozhodnutí.

„Jsou tam odpady, vedená elektrika, plyn. Kdyby došlo k poškození těchto potrubí, tak v kritické situaci se to může vyměnit okamžitě. Pokud ale dojde k potřebě výměny, což se jednou může stát, tak tam už není jasné, jestli můžeme jít ve stejné cestě, jak je stávající potrubí nebo se musí udělat vyhnutí mimo oblast bývalého židovského hřbitova. Máme obavy, že pokud by ten prostor byl prohlášený za kulturní památku, tak se budou požadavky stupňovat,“ vysvětluje sociálnědemokratická primátorka města Alena Rašková s tím, že bývalý židovský hřbitov leží mezi domy a školou.

Na místě ji i parkoviště a tělocvična.

autor: tas
Spustit audio