Památkáři mají výhrady k navržené podobě východního obchvatu Olomouce

11. duben 2019

Za názorový obrat o 180 stupňů označilo vedení Olomouce negativní stanovisko Národního památkového ústavu k plánované podobě východního obchvatu města. Památkáři tvrdí, že projekt nepočítá s ochranu poutní aleje, která je kulturní památkou a kterou má tangenta protnout. Ředitelství silnic a dálnic jejich stanovisko odmítá. Město se obává, že případné přepracování projektu stavbu zbrzdí až o pět let. 

František Chupík, ředitel Národního památkového ústavu v Olomouci mi ukazuje poslední stanovisko, které památkáři vydali ke stavbě východního obchvatu Olomouce. Místo lávky pro pěší a cyklisty, která zachová průjezd k poutní aleji na svatý kopeček, navrhují plnohodnotný most. A chtějí, aby investor, kterým je Ředitelství silnic a dálnic, variantu prověřil.

„Tady ty věci by se měly poměřit mimo nějaké emoce a časový stres,“ říká Chupík.

Takový požadavek ale překvapil vedení Olomouce. „To stanovisko je obrat o 180 stupňů proti tomu, jak se k této stavbě a zejména přemostění plánovalo, a nebo jak bylo požadováno národním památkových ústavem v minulosti,“ reagoval primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO. Také silničáři považují požadavek ústavu za překvapivý vzhledem k tomu, že velký most podle nich naruší výhled na Svatý Kopeček. 

„Podle studie, kterou máme, to bude masivní zásah do památkově chráněné aleje,“ uvedl ředitel olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka. Památkáři přitom sami ve svém textu upozorňují, že ředitelství v projektu údajně zcela opominulo právě poutní alej a její ochranu. V takovém případě je podle nich stavba v rozporu se zájmy státní památkové péče. Silničáři to odmítají. Vedení města má obavy o budoucnost celého projektu.

"Může to mít fatální dopad na samotný investiční záměr, na řešení celé stavby. Kdyby to bylo vypořádáno v neprospěch stavby, může ji to zpozdit nebo zastavit," dodal primátor s tím, že s památkáři bude v nejbližších dnech jednat. Za týden přitom vyprší lhůta pro podávání dokumentů, poté ministerstvo životního prostředí rozhodne, zda EIU udělí nebo ne." vyjádřil se primátor. 

autor: tas
Spustit audio