Památkáři na Olomoucku ušetří kolena i čas. S průzkumem staveb jim pomůže dron

11. březen 2016

Dostane se tam, kam žádný jiný. Uvidí věci, které neviděly celé generace. Nejrůznější zákoutí a detaily. Pomůže třeba i odhalit riziková místa, která nutně potřebují opravit. Řeč je o speciálním dronu. Létajícím zařízení se zabudovanou kamerou.

Památkářům na Olomoucku teď bude nově pomáhat při jejich práci - především v těžce dostupných a nepřístupných místech. Ušetří díky němu spoustu času a hlavně vysoké částky za stavbu lešení. Poprvé dron vyzkoušeli v kostele ve Šternberku a my jsme byli u toho.

„Je to nástropní malba nad presbytářem. Teď jsme zjistili, že se objevila vlhkost, a nebo odpadá malba. Takže tyto záběry nám odhalí, co se tam děje,“ ukazuje památkářka Michalela Čadilová místa, která by dron měl nasnímat.

Památkářům na Olomoucku pomáhá dron

„Teď zapojuji baterie. Jednak letovou baterii a potom baterii pro kameru a přenos obrazu,“ vysvětluje Tomáš Báča. „Tento dron potřebuje dvě baterie. Ta pro let vydrží až 15 minut letu a ta druhá vydrží až dvě hodiny.“

Vojtěch Spunrý zapíná motor jednoho z dronů: „Je to docela náročné řídit jen přes ten obraz na obrazovce, když je to takto blízko u zdi a musím se docela hodně soustředit na to, abych letěl přesně tam, kam chci.“

Čtěte také

Dron pod klenbou šternberského kostela pozoruje i Taťána Džumasová, která připravuje projekt na jeho opravu. „Ten dron nám nahradí jeřáb, který by nás vyzvedl nahoru, abychom se podívali, v jakém stavu ty konstrukce jsou, z blízka,“ říká.

„Kamera nahrává a zaznamenává to na SD kartu. Zmenšený obraz posílá sem na monitor. Snažíme se to naskenovat ze všech míst a potom možná vytvoříme 3D projekci. Uvidíme, co se s tím dá ještě vymyslet,“ vysvětluje Vojtěch Spurný.

Památkářům na Olomoucku pomáhá dron
Památkářům na Olomoucku pomáhá dron
autor: kra
Spustit audio