Památkáři poprvé zaměřili zříceninu hradu Pleče. Usilují o její prohlášení za kulturní památku

Zřícenina hradu Pleče v Jindřichově na Šumpersku má šanci stát se kulturní památkou. Podle historiků to býval jeden z nejstarších hradů v regionu a zaslouží si větší popularitu. Vůbec poprvé teď památkáři zříceninu zaměřovali.

S památkářkou Jitkou Štáblovou stojíme u štěrkovny a nad námi se tyčí kopec, kde stával hrad Pleče. „Já mu říkám ‚tajemný hrad Pleče‘. Nikde se o něm nepíše. Jsou asi jen dvě zmínky. Tudy vedly důležité cesty z vnitrozemí, z Moravy a z Čech, do Polska,“ říká Štáblová. Vydáváme se nahoru.

Poměrně rovný terén na vrcholu kopce se nám začíná před očima vlnit. Dorazili jsme ke zbytku masivní hradní stěny. „Zapnu si tady ten přístroj, počkám si, až se načtou satelity, připojím se tu přes telefon a pak jednotlivé body, které si vyberu, zaměřím. Toto všechno se potom převede do map a s tím se bude dále pracovat,“ vysvětluje Václav Tomka z Národního památkového ústavu. Za pomoci GPS vyměřuje půdorys zříceniny. „Je to celkem zdlouhavá práce, protože ten prostoru je tu hodně členitý,“ komentuje.

Václav Tomka zaměřuje půdorys hradu Pleče v Jindřichově

Hrad byl úzký, ale zato dlouhý. Podle památkářky mohl mít na délku okolo 60 metrů. „Jsou takové dvě varianty, kdo to postavil. Buď to byl zeměpán, který někoho pověřil, nebo to byl významný rod Wüstenhube,“ dodává Jitka Štáblová.

Podle ní stojí hrad za větší pozornost, než jaké se mu dostávalo doteď: „Vzhledem k tomu, že se jedná o středověký hrad, myslíme si, že už jen to stáří je důvodem k tomu prohlášení.“

Zda se zřícenina hradu Pleče stane kulturní památkou, rozhodne ministerstvo kultury.

autor: sol
Spustit audio