Památková chráněná bývalá rychta v Hanušovicích na Šumpersku dostává svoji původní podobu

29. srpen 2022 10:45

Už zhruba 15 let manželé a výtvarníci Marie a Jaroslav Pecháčkovi postupně opravují bývalou rychtu v Hanušovicích na Šumpersku. Aktuálně na památkově chráněné budově z 19. století dokončují šindelovou střechu, která nahradila nepůvodní eternitovou. Rychtě tím vrátili její historickou podobu.

Nové smrkové šindele už teď pokrývají skoro celou plochu bývalé hanušovické rychty. Zbývá dodělat už jen poslední část. Vzhledem k rozloze střechy není divu, že její postupná rekonstrukce trvá už čtvrtým rokem. „Manžel vždycky říkal, že je to velké jak fotbalové hřiště. Když se to roztáhne, tak asi jo. Je to rozsáhlá sedlová střecha,“ směje se majitelka bývalé rychty Marie Pecháčková.

Spolu s manželem se do postupné rekonstrukce památky pustili v roce 2008, kdy ji koupili od města. „Na veškerou obnovu se používají staré technologie, takže je to samozřejmě finančně hodně nákladné. Jenom střecha je otázkou přes tři miliony korun,“ prozrazuje Pecháčková.

Příští rok se rychta otevře i veřejnosti

Do konce léta by měla být střecha hotová, od příštího roku pak manželé Pecháčkovi plánují znovuotevření rychty pro návštěvníky. „Otevřeme galerii pod střechou, kde jsou jak historie rychty, tak i umění a řezbařina. Takže tu budeme vystavovat jednak své vlastní věci, ale i místních regionálních umělců. Mezi nimi by tady měla být stálá expozice Antonína Suchana,“ poodkrývá plány.

Návštěvníkům se taky znovu otevře expozice prvorepublikové školy v přízemí budovy.

Spustit audio