Památková inspekce ministerstva kultury řeší údajná pochybení při rekonstrukci olomoucké radnice

28. červenec 2020

Dělníci se pustili do generální rekonstrukce za zhruba 80 milionů korun před pěti lety. Opravili při ní historické krovy, střechu, na fasádu se vrátily sluneční hodiny a taky polychromované erby. Jestli městu hrozí za případná pochybení pokuta, to se dozvíte za chvíli.

„Radnice je perfektní, bude krásná, až to dodělají,“ ukazuje Cecílie Pečová na věž radnice stále ještě pod lešením. Zatímco mnohým obyvatelům a návštěvníkům města se radnice v novém líbí, památková inspekce ministerstva kultury řeší některá pochybení. „V rámci tohoto řízení se už standardně uskutečnilo předání spisového materiálu a podání vysvětlení,” potvrdila mluvčí radnice Radka Štědrá.

„Památková inspekce skutečně obdržela podnět a zjistila, že město Olomouc je podezřelé ze spáchání přestupku podle zákona o státní památkové péči. A to z toho důvodu, že nemělo k opravě části věže radnice závazné stanovisko tzv. prvoinstančního orgánu památkové péče. Z tohoto důvodu památková inspekce uložila krajskému úřadu Olomouckého kraje, aby dle zákona o přestupcích pověřil řízením jiný věcně příslušný podřízený správní orgán. A krajský úřad pověřil magistrát města Prostějov, aby přestupek prošetřil,“ dodává k tomu mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

V jakém stádiu šetření je, upřesňuje vedoucí prostějovského oddělení památkové péče Marek Perůtka. „Ve čtvrtek 30. července proběhne ještě poslední jednání k podání vysvětlení ze strany odboru investic olomouckého magistrátu. Byl bych rád, kdyby se mi do poloviny následujícího týdne podařilo správní řízení uzavřít,“ upřesnil Perůtka.

V šetření je i přemístění půl tisíciletých starých cimbálových zvonů z věže kvůli statice do atria radnice s tím, že se na původní místo už nevrátí. Podnět podal národní památkový ústav v Olomouci. „Národní památkový ústav se zhruba před dvěma měsíci obrátil na památkovou inspekci, aby posoudila vhodnost postupu orgánů památkové péče ve věci nového umístění cimbálů z radniční věže,“ potvrdil ředitel památkového ústavuFrantišek Chupík. Výsledky tohoto šetření zatím národní památkový ústav neobdržel.

autor: bam
Spustit audio