Památník lovců mamutů v Předmostí u Přerova představuje autentické pravěké kosterní pozůstatky

3. říjen 2020

Už pravěcí lidé věděli, že když budou házet kosti mimo sídliště, přilákají k sobě zvěř, zbaví se zápachu a nemocí. Díky tomu v lokalitě Předmostí u Přerova v Olomouckém kraji vzniklo jedno z největších paleolitických nalezišť v Evropě, které se vepsalo do světových učebnic dějepisu. Na místě vůbec posledních nálezů vznikl před čtrnácti lety unikátní Památník lovců mamutů.

Zastřešený pavilon, který odkrývá pohled na autentický výsek kulturní vrstvy s řadou zvířecích kosterních pozůstatků, se stal jakousi sondou do časů 27 tisíc let před naším letopočtem.

Když první výzkumy lokality na konci 19. století skončily objevem pohřebiště s pozůstatky dvaceti lidských koster, mamutím klem s rytinou předmostenské Venuše nebo soškou rosomáka z hlíny, kostěných nástrojů a dalších předmětů, okamžitě vzbudily zájem odborné i laické veřejnosti po celém světě. Snahy o vybudování památníku se objevily už ve 30. letech minulého století. Iniciativu ale zastavila německá okupace. Po válce průzkumy pokračovaly, později ale lokalitu poznamenala činnost cihelny a později výstavba panelového sídliště.

Památník lovců mamutů v Předmostí u Přerova

Snahy o vybudování památníku ale pokračovaly. Sondy v těsné blízkosti tamního hřbitova z roku 2002 objevily nedotčené vrstvy, které obsahovaly kosterní materiál z období lovců mamutů. Mezi nimi se našla také osmdesát centimetrů dlouhá část mamutího klu. Započala hrubá stavba včetně zastřešení a archeologové zahájili odkryv vrstev pro terénní prezentaci.

Pod úrovní terénu se našly velké části mamutích kostí a také skelety dalších druhů zvířat. Část z nich je pořezána kamennými nástroji tak, jak člověk ulovené zvíře na místě opracoval a zužitkoval. V kulturní vrstvě se našly také pazourkové nástroje. Odkrytá situace v pavilonu přímo v autentickém prostředí představuje unikátní pohled na okrajovou část sídliště lovců mamutů z doby asi 27 tisíc let před naším letopočtem. Výzkumy naznačují, že nešlo jen o sezonní sídliště, ale spíše o celoroční pobyt lovecké skupiny v lokalitě Předmostí.

Výlet do časů pravěku můžete zahájit v sousedním infocentru, kde se seznámíte s fakty a také získáte průvodce. Doporučujeme projít si osmikilometrovou vlastivědnou naučnou stezku nazvanou Předmostím až do Pravěku. Svoje bádání pak můžete zakončit prohlídkou expozice archeologie v Muzeu Komenského v centru Přerova.

autor: Jana Zemková
Spustit audio