Památník padlým vojákům, kteří zemřeli při službě vlasti, dnes odhalili v hranických kasárnách

2. říjen 2015

V areálu hranických kasáren dnes odhalili památník všem vojákům - příslušníkům zdejší 7. mechanizované brigády, kteří padli při službě vlasti. O jeho vybudování se zasloužil zdejší Svaz důstojníků a praporčíků.

Černá žulová deska je umístěná nedaleko památníku akademiků uprostřed kasáren generála Zahálky. Stříbrnými písmeny jsou na ní čtyři jména vojáků zdejší 7. mechanizované brigády.

Tím posledním je Adrian Verner. Zemřel právě před čtyřmi lety. Zabila jej střepina z leteckého útoku na českou základnu v Afghánistánu.

„Otevřením tohoto památníku vznikne u 7. mechanizované brigády důstojné místo pro to, kde bychom mohli uctít památku vojáků, kteří zahynuli v zahraničních operacích. Zároveň to dnešním vojákům připomene, že služba v armádě může přinést i tuto největší oběť,“ připomíná mluvčí hranické brigády Radek Hampl.

Celkem 40 tisíc korun potřebných k vybudování památníků zaplatili příslušníci hranické pobočky Svazu důstojníků a praporčíků.

„Na tomto jsme se podíleli se 7. mechanizovanou brigádou jakožto majitelem pozemků. Takže 7. mechanizovaná brigáda vytvořila zázemí a my jako Svaz důstojníků a praporčíků jsme vytvořili ten samotný kámen a tu samotnou závěrečnou práci, říká ředitel pobočky, nadrotmistr Radim Cáb.

Hraničtí vojáci působí v zahraničních operacích téměř 20 let. Účastnili se misí v Bosně a Hercegovině, Kosovu a 165 jich právě v minulém týdnu odletělo do Afghánistánu, na základnu Bagram. Sloužit tu budou pod hlavičkou NATO půl roku.

autor: kra
Spustit audio