Pamětní deska na prostějovském hlavním nádraží nově připomíná více než tisíc zavražděných židovských obyvatel města

4. červen 2018

Odjelo jich více než dvanáct set, domů se vrátila stovka. Řeč je o židovských obyvatelích Prostějova, kteří nepřežili holokaust. Teď jejich osudy připomíná na vlakovém nádraží pamětní deska. Jde o první veřejnou připomínku holokaustu v Prostějově.

Desku nechal vyrobit místní spolek Hanácký Jeruzalém. Na nádraží ji umístil proto, že právě odsud odjížděly transporty do koncentračních táborů.

 „Holokaust začal ve chvíli, kdy nám Židům a Romům začali měřit hlavy a určovat, kdo je rasově způsobilý a kdo je rasově nezpůsobilý,“ říká Pavel Fried.

Jako dvanáctiletého odvezli do Terezína. Holokaust přežil. Na jeho hrůzy zavzpomínal na prostějovském nádraží: „Kolem toho se motalo dost lidí, ale nikdo se neptal, proč to dělají. Potom nás odvezli na nádraží a moc lidí se neptalo, kam jedeme a proč tam jedeme. Když se ptáme, kde je vina za to, že nás vyvraždili, tak každý z těch lidí nese tu mikroskopickou vinu.“

Odhalení pamětní desky obětem holokaustu v Prostějově

Na přelomu června a července 1942 se z Prostějova a okolí vydalo nedobrovolně na cestu bez návratu 1259 lidí. Vrátilo se pouze 109 osob. Také to stojí na nově odhalené pamětní desce na prostějovském hlavním nádraží. Spolek Hanácký Jeruzalém ji umístil na stěnu přímo u vchodu do hlavního vestibulu.

„Na veřejně běžně dostupném místě, pokud nepočítáme obřadní síň nového židovského hřbitova, není nikde žádná připomínka toho, kolik lidí židovského původu bylo transportováno z Prostějova a okolí,“ vysvětlila za spolek Jana Gáborová důvody, které k odhalení desky vedly.

Vše sledoval také izraelský velvyslanec Daniel Meron. Ve své řeči připomněl historii Prostějova, kterému se pro velkou židovskou komunitu přezdívalo právě Hanácký Jeruzalém, a poděkoval za připomínku zavražděných obyvatel města.

Odhalení pamětní desky obětem holokaustu v Prostějově
autor: tas
Spustit audio