Pamlsková vyhláška od září zmírní. Gymnázium Hejčín plánuje distribuovat svačiny i do ostatních škol

29. srpen 2018

Takzvaná pamlsková vyhláška o prodeji potravin ve školách bude od září mírnější. Provozovatelé bufetů díky tomu budou moci zařadit do svého sortimentu například obložený chléb nebo ochucené tvarohy. Podle ministerstva školství byla původní verze vyhlášky příliš přísná.

S Jaroslavem Petrem, zástupcem ředitele gymnázia v Olomouci-Hejčíně otevíráme dveře bufetu. „Tady vidíte nově vzniklý bufet. V jednotlivých regálech je zboží, které je označeno různými barvami. Modré zboží vyhovuje pamlskové vyhlášce, mohou ho kupovat všichni žáci,“ vysvětluje.

Některé zboží si můžou koupit jen ti, kterým už bylo patnáct a přísná pamlsková vyhláška se na ně nevztahuje. „Při výběru zboží se žáci prokazují žákovskými průkazy, aby i obsluha věděla, co si můžou a nemůžou koupit,“ dodává Petr.

Podle ředitele gymnázia Karla Goše byla původní verze vyhlášky příliš přísná. „Samu o sobě jsme tu pamlskovou vyhlášku vnímali jako pozitivní, nicméně její obsah a náročnost jednotlivých parametrů vedly k tomu, že jsme se dostali z jednoho extrému do extrému druhého. To znamená, že i školy, jako je Gymnázium Hejčín, které té oblasti věnovaly pozornost, byly nuceny výrazně omezovat chod bufetů,“ uvedl ředitel.

Nově vyhláška pravidla zmírní. Upravila limity obsahu tuku, cukrů a soli v prodávaných výrobcích. Provozovatelé bufetů tak můžou nabídnout třeba obložené chleby se šunkou nebo sýrem. Právě touto cestou se rozhodli podle Petra jít i na hejčínském gymnáziu. Tamní jídelna nabízí dětem vlastní svačiny. „Většinou se snažíme o nějaké pomazánky, chleby, tmavé pečivo, nicméně jsme částečně podlehli tlaku rodičů a občas máme tu svačinu sladkou, například koblih nebo něco podobného,“ komentuje.

Gymnázium teď podle Jaroslava Petra jedná se základními školami v Olomouci o distribuci svačin do jejich jídelen.

autor: tas
Spustit audio