Pár měsíců po zmenšení vojenského újezdu Libavá se ukazuje, že vojáci nemají kde cvičit

18. září 2016

Armáda chce obnovit provoz na střelnici v Loučce na Přerovsku. Vedení ministerstva obrany o ní stojí i přesto, že střelnici počátkem letošního roku vyčlenila z výcvikového prostoru Libavá. Teď ale vojáci tvrdí, že se bez ní neobejdou a s okolními obcemi se chtějí domluvit na konkrétních podmínkách obnovení provozu. Připraveni jsou investovat tu miliony korun.

„Někdy to ruší. Přes den se to dá, ale večer nebo v noci to byla hrůza,“ vzpomíná Františka Bednářová na hlučný provoz střelnice, která stojí jen necelý kilometr od jejího domku. Od začátku roku tady vojáci ale nevystřelili jediný náboj. Nemohli. Po zmenšení výcvikového prostoru se totiž střelnice ocitla v civilu.

„Bylo to fajn. Byl klid. Člověk seděl na zahradě a měl klid. Nemuseli by se vracet,“pochvaluje si manžel paní Bednářové Jaromír. To, že armáda chce střelnici znovu využívat, se mu vůbec nelíbí. Armáda ale argumentuje čísly. K brigádě v Hranicích v minulých letech totiž nastoupilo osm stovek nováčků a dalších pět set chce ještě přijmout.

„Brigáda pro udržení efektivního výcviku potřebuje mimo stávajících dostupných výcvikových prostor i střelnici Loučka, aby nedošlo k omezení přípravy jejich příslušníků,“ vysvětluje Petr Medek z Ministerstva obrany.

Předseda Osadního výboru v Loučce Josef Suchánek ale jejich záměr nechápe: „Zmenšili prostor, ale střelnici chtějí obnovit. Přitom deset kilometrů odsud je velký vojenský prostor Libavá, kde by tato střelnice mohla být bez velkých nákladů vybudována. Armádě by to mohlo stačit a nám by to usnadnilo život.“

Armáda lidem slibuje, že střelnici upraví tak, aby je hluk už neobtěžoval. A plánuje i další zlepšení. Tak aby provoz vyhovoval nejen všem hygienickým normám ale především místním lidem. Jestli se jim podaří najít společnou řeč, není prozatím ještě jasné.

autor: kra
Spustit audio