Park na Křížovém vrchu v Moravském Berouně je znovu chloubou města

1. květen 2016

Vznikl už v 18. století. Poslední desítky let ale chátral. Radnici z Moravského Berouna se podařilo získat dotace a zanedbané místo za desítky milionů korun opravit.

Teď radnice doufá, že se stane vyhledávaným místem odpočinku obyvatel a taky oblíbeným cílem turistů.

„Máme tu umístěné centrum kulturních a sportovních aktivit. Práce začaly na jaře roku 2014 a byly ukončeny na podzim roku 2015,“ říká starostkou Moravského Berouna Zdenka Szukalská, volená za KSČM, při procházení po mlatových chodníčcích směrem do centra parku.

Dělníci v desítky let zanedbaném parku museli vykácet stovky stromů a keřů.

„Dalších 200 stromů bylo ošetřeno, byly vyfrézovány pařezy, bylo vysazeno 2 800 keřů a na 300 trvalek. Dále byla provedena rekonstrukce chodníků, osvětlení, zavlažovacího systému, úprava kamenných zídek a schodišť. Doplnili jsme také lavičky, odpadkové koše a několik dětských hracích prvků. Bylo vybudováno záchytné parkoviště a nakoupili jsme několik mobilních sociálních zařízení,“ popisuje Zdenka Szukalská.

Vypadá to, že park na Křížovém vrchu se opět může stát chloubou města.

Opravený městský park v Moravském Berouně

„Ano, toto bylo také naším záměrem. Chtěli jsme parku vrátit jeho původní podobu,“ říká starostka.

Tento téměř dvě století starý park vybudovali Šternberkové. Je vyhlášený národní kulturní památkou. Do jeho rekonstrukce proto také promluvili památkáři.

„Byly s nimi problémy, protože například schodiště, které vede nahoru ke kapli, tak to byl velký problém a hodně jsme s tím bojovali. Museli jsme prostě zachovat historii všech těch staveb,“ říká Jiří Žáček, šéf Technických služeb Moravského Berouna.

V areálu parku narazíme také na základy bývalého medvědince. Dá se předpokládat, že v Moravském Berouně obnoví tradici chování zvířat?

„Medvědi to určitě nebudou, ale uvažovali jsme o tom, že bychom chovali malé kozy a ovečky,“ dodává starostka Zdenka Szukalská.

Opravený městský park v Moravském Berouně
autor: kra
Spustit audio