Paškály z Palonína ozáří o nejvýznamnějších křesťanských svátcích kostely po celém Česku

31. leden 2019

I letos ozdobí řadu českých a zahraničních kostelů tradiční velikonoční svíce z Palonína na Šumpersku. Pracovnice tamní chráněné dílny se už pustily do jejich výroby. Podívat se, co obnáší zdobení tazkvaných paškálů, se vypravila naše reportérka.

Dobrá nálada panuje v palonínské chráněné dílně. Paškály tu u velkého stolu zdobí pět pracovnic. Další svíci právě dokončuje paní Hana.

Paškál z Palonína

„Teď provádím tu úplně poslední práci, která se na paškálech provádí, je to lakování bezbarvým lakem. Tím se to zakonzervuje. Tento je čtyřkilový se základním vzorem tvořeným křížem, beránkem, letopočtem, alfa omega a beránek. Jsou tu různé vzory těch beránků, já mám tento, který nese praporec,“ popisuje paní Hana.

Vidím tady i různé další motivy, třeba holubici nebo pšeničný klas. Další vzory mi ukazuje vedoucí dílny Eva Vařeková.

„Vlastně ty vzory tam mají přichystané tak, že si vytvoří z ohebných plastových plátů šablonky.  A potom podle těch šablonek vyřezávají z plátů vosku to zdobení,“ přibližuje Vařeková.

Ten největší paškál, který tu teď leží na stole, se dívám, že měří určitě více než metr.

„Je osmikilový a má 120 centimetrů,“ doplňuje vedoucí dílny.

Nejvíce ručně zdobených svící z Palonína zamíří do českých kostelů, zájem o ně je ale i v zahraničí.

„Teď už se to rozrostlo do takové míry, že nazdobíme kolem osmi set paškálů za rok. Velký odběratel je Slovensko, tam jde 150 kusů, něco jde i do Londýna, tam posílám tři až čtyři paškály. Dá se říct, že i to je náš stálý odběratel,“ říká Eva Vařeková a dodává, že v tak velké míře žádná jiná česká dílna paškály pravděpodobně nevyrábí.

Spustit audio