Pátek: Setkání se stopami věků

9. květen 2014

Kterou významnou historickou, nebo i moderní památku jste navštívili a jak na vás působí setkání s historií a umem lidských rukou? Vydáváte se rádi po stopách minulosti? Které historické místo, třeba ve vašem blízkém okolí, na vás silně zapůsobilo a na kterou památku byste nás pozvali právě vy?

Evropské státy včetně Česka si připomínají Den Evropy. Pojďme se projít Evropou, naše nejbližší okolí nevyjímaje, a připomenout si její kulturní a historické bohatství. Kulturní a historické památky jsou důležitou součástí lidského života a kultury - spoluvytváří naši identitu a podílí se na tvorbě společností uznávaných a respektovaných hodnot. Jsou to úžasné lidské výtvory, které mají trvalou hodnotu, které chceme zachovat a chránit pro další generace jako doklad historického vývoje společnosti, významných historických událostí a tvůrčích schopností lidstva. Kulturní památky jsou součástí kulturního dědictví. Jeho prostřednictvím se z generace na generaci přenášejí materiální i duchovní hodnoty, vytvořené za celou existenci lidstva. Toto dědictví nám pomáhá vytvářet si pocit sounáležitosti s obcí, regionem i státem, ve kterém žijeme.


autor: zos
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.