Patří Smrtonosná past pod stromeček? A proč vánoční televize nehraje radši Cuaróna?

21. prosinec 2018

Letos v červenci vystupoval Bruce Willis v pořadu Roasts na stanici Comedy Central, ve kterém se vždy „griluje“ nějaká celebrita. Řekl tam, že jeho kultovní film Smrtonosná past, ve kterém jako newyorský policista John MacClane likviduje německé teroristy, nepatří mezi vánoční filmy. Něco mi říká, že Willis svým vyjádřením spíš trollil a chtěl jen rozdmýchat spor, který rozděluje lidi na dvě skupiny podobně jako vztah k lékořici, domácím porodům nebo státu Palestina.

Tak se také stalo. V USA se zejména na „sockách“ rozjela plamenná debata o tom, jestli se Willisův akčňák může kvalifikovat jako vánoční pokoukáníčko. Osobně patřím do tábora, který nepovažuje samopal za nepřípustný atribut vánočního filmu. „Vianoce sa začínajú vtedy, keď Hans Grubber spadne z budovy Nakatomi Plaza,“ píše jeden z lidových recenzentů. A já s ním souhlasím. Bruce Willis likvidující své bližní teroristy je ale jen jeden ze symbolů debaty o tom, co patří do TV během největších konzumních nebo chcete-li křesťanských svátků. Jak vypadá kánon pro sváteční program v Česku?

Při letmém pohledu na strukturu vánočního programu mám pocit, že po léta zůstává nehybný jako Lotova žena. Napříč stanicemi vládne retro a sentiment. Na veřejnoprávní televizi i letos povalí české komedie, pohádky o mlýnech a čertech, přihodí se Hradišťan jako koncentrát oduševnělé hudby a trocha nábožna – nesmí chybět Tomáš Halík a Zbygniew Czendlik. TV Nova bombí romantické komedie, Shreka a Pretty Woman dokonce ve dvou reprízách. Film o spokojené prostitutce a jejím laskavém vykořisťovateli, nota bene pouštěný i v dopoledních hodinách, by spíše byl tím, u jehož vhodnosti k jedení vosích úlů bych se mohla pozastavit.

Richard Gere a Julia Roberts ve filmu Pretty Woman

Při méně neurotickém pročtení programu vidím i několik premiér nových pořadů, jedná se ale zase o pohádky o čertech, princeznách a mlejnu, které neposkytují velkou naději na akcentování současnosti. U tuzemské televize prst na tepu doby očekávám asi podobně málo jako u České pošty, a tak ani nejsem zklamaná. Navíc považuji čas narozenin Krista za čas podvolení se. V oblasti telky a stravování se o Vánocích ustupuje dalším členům rodiny, zejména těm nejstarším. Díky tomu mi nevadí dívat se na Anděla na horách nebo po třicáté na Antona Špelce, ostrostřelce. A tak je v mých představách utvářen i televizní program. Jako by vznikal pro děti a lidi v důchodovém věku.

Nerdi, survivalisti i mouchy zlodějky. Nejlepší filmy roku 2018 podle Radia Wave

Nejlepší filmy roku 2018 podle Radia Wave

Opět po roce otevíráme svůj pytel beztíže a vytahujeme vzácné artefakty filmového roku. V letošním výběru filmově kritického pořadu Čelisti naleznete šokující množství biografií, ale i něco pro nerdy, survivalisty, mouchy zlodějky, tenisty, polské exorcisty, mykology a mexické služky. Zarmoutíme jen zabijáky rosolových krychlí a koboldů. Obecně byl totiž letos nedostatek filmů o hráčích Dračího doupěte. Snad za rok!

Vánoce jsou obdobím, ve kterém je soudě podle programů hlavních stanic žádoucí, abychom žili v časovém vakuu. A mně, která nemá televizi a ráda se tím chlubila, když to ještě bylo in, vyhovuje dívat se jednou za rok na věci, které důvěrně znám, a to bez ironie a ambice něco zažít. Rezignovala jsem.

Dokážu si ale představit paralelní nerdský vesmír, ve kterém se o Vánocích kromě obligátní Lásky nebeské a S čerty nejsou žerty v hlavním vysílacím čase mohu podívat i na dojemný Cuarónův film Roma, poťouchlý seriál Atlanta nebo na feministický stand-up Ali Wong. Nebo ještě jinak. Televize by mohla být jeden večer v roce mimo provoz – podobně jako obchody.

Proč bychom neměli brát vánoční televizní program tak vážně a co vše by se na obrazovkách objevilo v nerdském paralelním vesmíru? Poslechněte si glosu Zuzany Fuksové.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.