Pavel Hekela už není náměstkem olomouckého primátora. Na svůj post v pátek rezignoval, stejně jako na křeslo v zastupitelstvu

1. červen 2019

K poslednímu květnovému dni oznámil svoji rezignaci na funkci náměstka olomouckého primátora. Současně se vzdal i mandátu zastupitele a ukončil své členství v hnutí SpOLečně, za které před zhruba půl rokem kandidoval v komunálních volbách. V politice přesto Pavel Hekela nejspíš úplně nekončí.

„Tento krok jsem velmi dlouho zvažoval. Konzultoval jsem ho s kolegy v koalici, velkou radost z toho nemám. Přestože trvám na tom, že nemám mandát od hnutí SpOLečně, ale od voličů, už jenom kvůli preferenčních hlasům. Přesto cítím, že když jsme se s hnutím názorově rozešli, bych měl na mandát rezignovat,“ vysvětluje Pavel Hekela.

Předseda hnutí SpOLečně Robert Runták už má náhradníka, i když až pátého v pořadí kandidátky - Otakara Bačáka. „V tomto okamžiku mohu potvrdit, že pan Bačák je favoritem na uvolněné místo po panu Hekelovi. Prioritní pro hnutí spOLečně je zachovat ty rezorty, které jsme měli doteď,“ říká Runták.

Nelibost nad výměnou Pavla Hekely neskrývá primátor města Miroslav Žbánek z hnutí ANO. „Pro nás to byl blesk z čistého nebe. Zřejmě to poškodilo i stávající vztahy mezi jednotlivými politickými subjekty a hnutím SpOLečně,“ popisuje primátor.

„Doufám, že budu vedení města na poli kultury ještě užitečný,“ naznačil Hekela, že jeho angažmá na radnici může ještě v nějaké formě pokračovat. Což potvrzuje i primátor Žbánek. „Tu nabídku jsem mu dal. Nebyla to jen moje iniciativa, byla to iniciativa i Markéty Záleské, se kterou se o tom bavili, protože spolupracovali velmi úzce, neboť kultura a cestovní ruch v Olomouci jsou dvě z mého pohledu neoddělitelné složky, byť jsme je i v rámci vyjednávání koalice rozdělili. Ukázalo se, že to nebylo úplně nejšťastnější řešení. Budeme se tím tématem, jak tyto věci zefektivnit a vrátit do normálnějšího režimu zabývat,“ říká Žbánek.

Jaké rezorty tedy bude nakonec spravovat nástupce Pavla Hekely ukáže až další jednání radniční koalice 7. června.

autor: bam
Spustit audio