Pavel Kili Jedelský: Jednou skaut, pořád skaut!

Polovinu života prožil v Zábřehu a tu druhou v Praze. „Vzal jsem si děvče z pražského skautského oddílu,“ usmívá se Pavel Kili Jedelský.

Na Moravu se stále vrací, je to pro něj ta pravá křižovatka cest. Společně s dalšími skauty teď v Zábřehu připravuje velké oslavy padesátileté činnosti, které se jmenují Srdcem skaut. „Je to velká zásluha tehdejších vedoucích, že jsme přečkali 70. léta plná zákazů,“ vzpomíná Kili.

„Pamatuju si, jak Jaroslav Harry Horníček předstoupil před ostatní ve skautském kroji a zeptal se nás, co vidíme. A my na to, že skauta. Pak se převlékl a zeptal se nás znovu. A zdůraznil, že i když nebudeme správně oblečení, pořád budeme stejně myslet a stejně se chovat,“ dodává k atmosféře 70. let.

Pavel Jedelský zpracovává historii zábřežských skautů od roku 1919. „Obcházím archivy, sháním informace, snažím se dostat na jednu hromadu věci, které se skautingem souvisí,“ popisuje. Chce vytvořit interaktivní soubor, na který se každý dostane a který půjde i stáhnout.

Vedle práce ve skautu rád vyráží na poutní cesty. Do Španělska, Itálie nebo na japonský ostrov Šikoku, kde existuje 1200 kilometrů dlouhá a 1200 let stará budhistická cesta. „My lidé mnohdy neumíme být sami se sebou. Pořád komunikujeme, v uších máme sluchátka,“ vysvětluje. „Během putování zažívám opravdu čistou rozkoš, čistá svobodu,“ říká Pavel Jedelský, který se už těší na další cestu, kterou plánuje na podzim letošního roku.

autor: voj
Spustit audio