Pavel Novák před mikrofonem ČRo Olomouc

12. červen 2014

Letos si připomínáme nedožité sedmdesátiny Pavla Nováka. Zpěvák, skladatel, textař a hudebník se narodil 10. března 1944 v Přerově, kde také před pěti lety podlehl těžké nemoci. Zůstaly po něm písně, které se vryly do paměti, knížky i televizní pořady pro děti.

V roce 1997 byla natočena také rozhlasová četba z cestopisu Jak jsem zpíval Klokanům, aneb pivo se točí všude stejně, voda naopak. V úpravě Jana Sulovského a v režii Zdenky Tkadlečkové ji načetl sám autor. Pavel Novák v ní vzpomíná na cestu po Austrálii, kterou absolvoval se svou manželkou Olgou, potkal na ní řadu krajanů a s některými se spřátelil natolik, že dodnes v létě navštěvují na chalupě jeho rodinu.¨

V textu najdeme svědectví o vřelých setkáních s lidmi, kteří si s sebou za oceán odnesli nahrávky, fotky, ale hlavně vzpomínky na moravského zpěváka, který od dob počátků českého bigbítu a rocku patřil ke špičce naší populární hudby. Pavel Novák vypráví o setkání s exotickou přírodou a australskými zvířaty, popisuje, jak na něj zapůsobila tamní velkoměstská architektura, atmosféra Sydney i život zdejších farmářů a lidí, kteří se tam po odchodu z domova etablovali.

Při koncertech na svém australském turné se doprovázel na kytaru a používal také nahrávku z magnetofonové kazety. Přitom si sám dělal zvukaře a ovládal přehrávač, takže došlo třeba i k docela složité situaci při koncertě ve třetím největším australském městě Brisbane, kde před plným sálem zjistil, že kazeta je na nesprávné straně a během písničky ji musel přetočit a najít pauzu mezi první a druhou nahrávkou. Nakonec vše dobře dopadlo. I tyto s humorem a nadhledem vyprávěné vzpomínky najdeme nejen v knížce, ale i v rozhlasovém zpracování.

„V interpretaci Pavla Nováka cítíme celou jeho osobnost, lehkost, skromnost, úctu k hostitelům i takovou českost nebo moravskost, to všechno je v té nahrávce cítit“, říká redaktor a dramaturg Jan Sulovský. Režisérka Zdenka Tkadlečková dodává: „Moje práce byla minimální, on totiž Pavel Novák, i když nebyl herec, přišel skvěle připravený.“ Vzpomíná také na optimismus a energii, kterou kolem sebe Pavel Novák šířil i v době, kdy už na tom nebyl zdravotně dobře a musel absolvovat chemoterapie. Tehdy mu prý hodně pomáhaly děti, pro které připravoval řadu pořadů a vystoupení. Atmosféru knížky i jejího rozhlasového zpracování připomněl cyklus Hlásí se Olomouc v neděli 9. března.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio