Pavel Sedláček slaví

4. červenec 2020

Ve své knize Marshally nadoraz, která pojednává o historii západočeského big beatu, vzpomíná autor Radek Diestler na to, jak se místní průkopníci této hudby obraceli pro radu ke svým pražským kolegům. Jedním z nich byl i Pavel Sedláček, který dnes slaví narozeniny, proto mu Zdeněk Raboch věnuje tento pořad.

Když do českých luhů a hájů začala na sklonku 50. let pozvolna pronikat nová hudba, ve světě už známá jako rock and roll, jejím ztělesněním a králem byl Elvis Presley. Ale i tuzemská hudební scéna, na které se rock and roll začal zabydlovat, měla své hrdiny.

Ve škole v Poděbradech založili studenti Pavel Chrastina a Petr Kaplan kapelu, pojmenovali ji podle svého amatérsky vyrobeného zesilovače Samuel‘ s Band. Tato skupina je u nás považována za první rockovou skupinu. Ale objevovali se i další průkopníci. Jedním z nich byl i Pavel Sedláček.

On i další, většinou velice mladí muzikanti po celé republice začali budovat legendu a propagovat dosud neslyšenou hudbu, ke které se čas od času vrací i další generace, reprezentující žánry a styly od těch rock and rollových značně vzdálené.

Pavel Sedláček založil rockovou kapelu, která měla zkušebnu v pionýrském domě. V pražské Alfě na Václavském náměstí se v roce 1959 zúčastnil pěvecké soutěže Hledáme nové talenty, kde vyhrál s písní Jailhouse Rock. V témže roce založil Studijní skupinu bigbeatu Pavla Sedláčka. Koncem roku 1962 se stal členem divadla Semafor.

Hudby, kterou byl odkojen, se nevzdal v průběhu celého života. Dnes vystupuje se skupinou Cadillac. Nejznámější skladbou z jeho repertoáru je písnička Život je pes.

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.