Pavilon bývalé chirurgie šumperské nemocnice se proměnil v moderní centrum ošetřovatelské péče

26. červen 2020

Jedno z největších center komplexní ošetřovatelské péče na Moravě otevírají v nemocnici v Šumperku. Vzniklo v objektu bývalé chirurgie, který od devadesátých let minulého století chátral. Rekonstrukce vyšla na zhruba 220 milionů korun. I proto se budova změnila k nepoznání.

„Tady je zatím neobsazená část, ta bude funkční od 1. července,“ kontroluje poslední přípravy před otevřením části nového ošetřovatelského centra vedoucí správy budov šumperské nemocnic Pavel Hrdina. „Tady to je intenzivní péče, sesterna je uprostřed pokojů a je prosklena, aby sestry viděly, co se s pacienty děje,“ dodává správce.

Centrum ošetřovatelské péče v šumperské nemocnici

Celá budova se proměnila k nepoznání. Zchátralý pavilon bývalé už připomíná jen původní zrekonstruované schodiště. „Ten objekt byl opravdu 25 let nevyužíván, bylo to takové zbořeniště,“ dodává Hrdina. Nové ošetřovatelské centrum s bezmála stovkou lůžek bude přijímat pacienty nejen ze Šumperska, ale z celé severní Moravy i z části východních Čech.

„Celý objekt je konstruován jako komplexní následná intenzivní péče. Následná ve smyslu ošetřovatelských lůžek. To je pro typ pacientů, kteří už nemají možnost být umístěni na akutních lůžkách,“ říká předseda představenstva Nemocnice Šumperk Martin Polach a dodává, že v regionu doposud tento typ péče citelně chyběl.

První lůžka nového centra už sice fungují, kompletně ho ale nemocnice plánuje zprovoznit v řádu několika měsíců. Hlavně pro oddělení intenzivní péče totiž ještě stále hledá zdravotnický personál.

Spustit audio