Pavla Horáková: Ve vlastní šťávě

31. červenec 2022

Ve vedrem rozpáleném městě se ve vlastní šťávě dusí Tereza. Má před svatbou a měla by jít na zkoušku svatebních šatů. Půjde tam? Nepůjde? A jak na tom s láskou byli Terezini rodiče? 

Účinkuje: Apolena Veldová
Připravila: Martina Toušková
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: 2019

Co mám na psaní nejraději? Ponoření se do fikčního světa, do příběhu samotného. Možná bych to přirovnala k hraní videoher. Nasadím si 3D brýle, chodím tím světem a koukám se kolem sebe, protože ten svět už někde existuje. Když vyprávím, tak si nevymýšlím, spíš mám pocit, jako bych se rozpomínala na to, jak to tenkrát bylo. Každá postava má svoje vlohy a vstupní parametry. Jak se zachová, je součástí vnitřní logiky oné bytosti, ne moje fabulace. Je to takový pasivně aktivní svět, do kterého se vracím po běžném denním provozu. Zavřu za sebou okolní svět a vpluju do prostoru, který funguje i beze mě. Já se v něm jen pozorně rozhlížím a hledám, co bych ještě měla vidět.

Pavla Horáková, plzeňská rodačka, získala v roce 2019 za svůj první samostatný román Teorie podivnosti cenu Magnesia Litera. Je autorkou devíti knih pro děti i pro dospělé, překládá ze srbštiny a angličtiny. 

autoři: Miroslav Buriánek , ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.