Pečená zelenina

29. březen 2015

Paprika je vysoce bohatým zdrojem vitamínu C, B1, B2, E. Dále obsahuje kyselinu listovou, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód. Červené papriky obsahují dokonce třikrát více vitamínu C než pomeranče o stejné váze.

Suroviny: 2 lžíce olivového oleje, 1 hlíza fenyklu, 2 červené cibule, 2 rajčata, 1 lilek, 2 cukety, 1 žlutá paprika, 1 červená paprika, 1 oranžová paprika, 4 stroužky česneku, 4 čerstvé nítky rozmarýnu, pepř

Postup: Troubu předehřejeme na 200⁰C. Velkou zapékací mísu vytřeme trochou olivového oleje. Fenykl, červené cibule a rajčata nakrájíme na klínky, lilek a cukety na silné plátky. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na kousky. Zeleninu upravíme do zapékací misky a zapícháme do ní stroužky česneku a snítky rozmarýnu. Povrch pokapeme zbývajícím olivovým oleje a opepříme.

Zeleninu pečeme v předehřáté troubě 10 minut, zapékací misku vyjmeme a zeleninu naběračkou s otvory obrátíme. Misku vrátíme do trouby a zeleninu pečeme ještě 10-15 minut. Všechny druhy zeleniny musí být křehké, světlá zelenina by se měla zbarvit dozlatova.

Pečenou zeleninu podáváme přímo v zapékací misce nebo ji upravíme do nahřáté mísy. Podáváme s pečivem.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka