Pečení mám jako koníček. Cukrařina jako živobytí je velká dřina, říká bioanalytik a účastník show Peče celá země Zdeněk Tokár
„V laboratoři člověk musí být přesný a profesionální. I cukrařina vyžaduje jistou přesnost, ale já jsem ten typ, který se ne vždy drží receptu,“ přiznává vystudovaný učitel, který od roku 2002 pracuje v biolaboratoři na hematologiii. Zdeněk Tokár v rozhovoru s Terezou Kostkovou pro Blízká setkání také prozrazuje, co ho do soutěže přivedlo, co by se rád ještě naučil a jaké sladké si dává on sám.
K pečení má Zdeněk Tokár blízko odmalička. „Jsem dost velký jedlík a milovník sladkého. Odmala jsem mamince pomáhal v kuchyni. Mám dvě sestry, které byly radši venku a pomáhaly tátovi, já mámě. Takhle jsem se k tomu dostal.“
První dort byl katastrofa
„Můj první dort byla ale katastrofa,“ směje se. Do soutěže Peče celá země ho nepřímo dostal syndrom vyhoření. „Jeden den jsem v práci všechno zavřel, sbalil se a šel domů. Asi měsíc jsem byl doma a nebral telefony. Když jsem pak viděl reklamy na druhé kolo castingu, řekl jsem si, že teď už do toho musím jít. Že je čas zkusit nové věci.“
Cukrařina jako živobytí?
Přestože je velmi zdatným cukrářem, o tom, že by se začal cukrařinou živit, neuvažuje. „Práci, kterou dělám, dělám přes 20 let, už se v ní vyznám. Cukrařina jako živobytí je dost těžká dřina. Musíte vstávat brzo, je to finančně náročné a kolem spousta legislativy. To jsou věci, které mě od toho odrazují. Pak to přestane být koníčkem, u mě by se to odrazilo na výsledku.“
Související
-
Sama jsem překvapená, kam se ta moje řeka hrne, přiznává vítězka soutěže Peče celá země
Zvítězila v populární televizní soutěži a před ní se otevřela celá škála nových profesí. „Je to takové sci-fi. Je to těžké,“ ujišťuje Petra Burianová v Blízkých setkáních.
-
Umět udělat makronky je výzva. Lidi fascinuje jejich výroba, říká food bloggerka Míša Landová
„Porotcování v soutěži Peče celá země pro mě byla úplně nová zkušenost. Bála jsem se rozhodování, protože s každým dílem je to čím dál těžší,“ přiznává food bloggerka.
-
Lidé konečně pochopili, že bylinky mají velkou moc a nedá se bez nich vařit, říká Dagmar Heřtová
„U jídla je pro mě nejdůležitější chuť,“ říká v Blízkých setkáních foodblogerka a autorka knihy Bylinky na mém stole Dagmar Heřtová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.