Pečený bůček se špenátem

Kulinářský tip vybíráme z receptů posluchačů. Ten dnešní nám poslala paní Jiřina z Brna, děkujeme!

Budete potřebovat:

  • 1 kg vepřového boku s kůží
  • špenát (asi 400 g, může být i mražený)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 cibule
  • sádlo
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Postup:

  1. Maso vložíme do pekáče, kůží nahoru.
  2. Pečeme nepodlité a nepřikryté na 220 °C asi 15 až 20 minut.
  3. Poté ztlumíme asi na 130 °C a pečeme další dvě hodiny.
  4. Asi po hodině pečení přidáme do pekáče nakrájenou cibuli, bůček průběžně podléváme výpekem.
  5. Upečený bůček by se měl rozpadat.
  6. Během toho, co se bůček peče, připravíme špenát.
  7. V kastrolku rozehřejeme sádlo, na kterém osmahneme cibulku.
  8. Přidáme nasekaný česnek.
  9. Vsypeme špenát.
  10. Dochutíme solí a pepřem.
  11. Po pár minutách vlijeme smetanu a necháme ještě chvíli na plotně.
  12. Špenát je hotový, až je směs hustější.
  13. Bůček se špenátem podáváme například s bramborovými knedlíky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.