Pěchotní srub u Branné má dva zájemce. Klub vojenské historie a pěší rotu aktivních záloh

24. únor 2019

Nad budoucím využitím unikátního pěchotního srubu z roku 1938 u Branné na Šumpersku visí otazník. Předválečná součást tehdejšího těžkého opevnění sice patří Lesům ČR, už léta se o něj ale stará Klub vojenské historie Olomouc. Ten také s lesníky dlouhodobě jedná o jeho převodu. I proto, že chce v bunkru otevřít muzeum. Nově o něj ale projevila zájem i pěší rota olomouckých aktivních záloh.

„Tady ten srub je unikátní tím, že je jednostranný a sloužil pro čelní palbu. Když se podíváte otvorem střílny, vidíte krásně údolí silnice a železnice z Ostružné od státní hranice do vnitrozemí. Tady to bylo důležité chránit, protože tudy směřoval nepřítel na Hanušovice a Olomouc. Chtěli bychom tady udělat nějaké osvětlení, fotky, drobné exponáty,“ říká předseda KVH Olomouc Martin Skoumal.

Pěchotní srub u Branné

Klub vojenské historie s převodem srubu dlouhodobě počítal. Podle Martina Skoumala byla jednání s vlastníkem, tedy s Lesy České republiky, na dobré cestě.  Teď je ale všechno jinak. Srub by totiž chtěla využívat pěší rota olomouckých aktivních záloh. V emailu pro Český rozhlas to potvrdil i její mluvčí Martin Vaňourek. Bližší podrobnosti ale odmítl sdělit.

Pěchotní srub u Branné

„Není to výcvikový prostor. Armáda má dost svých výcvikových prostor a nepotřebuje zabírat pěchotní srub, který je svým způsobem unikátní,“ shrnuje svůj pohled Martin Skoumal. Klub vojenské historie má také podporu vedení obce Branná a památkářů.

„Jde o samostatný pěchotní srub a byl postaven pouze jediný. Jde tedy o absolutní unikát. Z toho důvodu navrhujeme jeho památkovou ochranu a samozřejmě též navrhujeme jeho určité využití občanskými aktivitami.“ říká archeolog národního památkového ústavu Pavel Michna.

Žádosti klubu vojenské historie a pěší roty musí posoudit Lesy ČR. Ty tak rozhodnou, kdo se bude o pěchotní srub dále starat a jestli zůstane přístupný i pro turisty.

Spustit audio