Peckovin se na střední Moravě urodilo více než loni. Pálenice už přijímají první objednávky

5. červenec 2018

Třešňovice a meruňkovice bude letos na střední Moravě dostatek. Napovídá tomu vytíženost pálenic v posledních dnech. V Želatovicích na Přerovsku pálí ovocné destiláty od rána do večera, včetně neděle. Zrání kvasu urychlily vysoké červnové teploty.

Martin přijel do Želatovic z nedalekých Domaželic. Vykládá bečky s kvasem. „Jsou jenom poloprázdné, abych to unesl,“ komentuje. V bečkách má namíchané ovoce. „Višně, třešně dohromady,“ dodává pan Martin.

Kvas odsává speciální roura přímo do nádrže. „Do předlohové nádrže, kde dochází k jeho ohřevu, a teprve potom je spuštěný do kotle,“ vysvětluje mi Gabriela Skácelová, jednatelka želatovické pálenice.

Pan Václav je s výsledkem pálení spokojený

Miloslav Brablík právě uzavírá tlakový kotel. „Uzávěr se zašroubuje, aby to nevyletělo. Spustí se klapky a tím je kotel připravený k pálení,“ popisuje pracovník pálenice.

S Gabrielou Skácelovou procházíme knihu objednávek. „Zákazníků volalo hodně. Teploty udělaly svoje, takže kvasy byly brzo hotové a je potřeba je vypálit. Vypadá to, že letošní sezóna bude lepší než ta minulá, která byla velice špatná,“ říká jednatelka.

U kyblíku s odkapávající pálenkou sedí pan Václav. Do kotle nasypal 130 litrů třešňového kvasu. „Zatím nateklo 13 litrů, před zředěním, takže jsem spokojený,“ konstatuje s úsměvem. Na podzim se chce pan Václav do místní pálenice vrátit. Má totiž další plány: „Bude trnková!“

autor: kra
Spustit audio