Pedagogové ani studenti nejsou spokojeni se situací ve školství

20. listopad 2003

OLOMOUC - Studenti a pedagogové Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se připojí k protestním akcím během schvalování druhého čtení návrhu státního rozpočtu v Poslanecké sněmovně. K protestům vyzval již dříve Vysokoškolský odborový svaz...

Jednání o reformě, která vedli rektoři s ministryní školství, zatím nenašlo odezvu. Místo pěti miliard dvou set milionů korun je navrženo na příští rok navýšit rozpočet vysokého školství o miliardu a třičtrvtě. "Chtěli jsme se domluvit s akademickou obcí na nějakém pokračování, protože se domníváme, že nám nezbývá nic jiného než akademickou půdu opustit a na veřejnosti deklarovat naše požadavky," řekl rozhlasu člen Akademického senátu Filozofické fakulty UP Jiří Štefanides.

Přestože i předchozí vlády opakovaně deklarovaly prioritu vysokého školství, žádná z vládních stran není ochotná stále se zhoršující stav změnit. Jinou cestu než veřejný protest nevidí ani zakladatel olomoucké iniciativy Počítejte s námi Petr Bilík. "Jsem přesvědčen, že musíme přitvrzovat a tlak stupňovat," prohlásil Bilík.

"Politici nebyli schopni ani slušně odpovědět na naše návrhy, připomínky, ani na dopisy reprezentace českých vysokých škol," dodal Bilík.

autor: av
Spustit audio