Pěnčín má tvar hvězdy a najdeme tam i Nebeský rybník

21. březen 2019

Pěnčín se rozkládá na náhorní plošině s nadmořskou výškou kolem 350 metrů v nejjižnější části Zábřežské vrchoviny. Půdorys vesnice tvoří nepravidelnou třícípou hvězdu. A aby těch znamení z nebe nebylo dost, v horní části obce si poutník může obejít rybník jménem Nebeský. 

Kaple Navštívení Panny Marie byla postavena augustiniány v 18. století

Osídlení zdejší krajiny zasahuje až do pravěku. V minulých letech se zde podařilo archeologům objevit nejen stopy pohybu lidu lužické kultury, ale dokonce i stopy sídlišť pocházejících už z neolitu. Dá se tedy předpokládat, že zdejší příhodné prostředí lákalo obyvatele už odpradávna.

Historie obce Pěnčín je prokázána od 13. století. První zmínka z roku 1279 uvádí jistého Ratmíra z Pěnčína. Přídomek z Pěnčína přijímali vladykové různých rodů podle toho, jak získávali tento statek do vlastnictví.

Socha Madony v průčelí kaple

V letech 1365 – 1416 byla obec součástí panství se sídlem v Čechách pod Kosířem. Sem přináležela farností, až do doby, kdy byla zřízena samostatná farnost v Laškově. V roce 1455 obec získává Kryštof ze Zvole. Jeho potomci se později psali jako Drahanovští z Pěnčína a žili patrně na zdejším poplužním dvoře, který se uvádí v obci už ve 14. století. Z historických zápisů mizí tato rodina až v 18. století.

Kostelík CČSH je z roku 1934

V roce 1501 má již Pěnčín novou vrchnost, tentokrát církevní. Držiteli obce se na delší čas stávají olomoučtí augustiniáni. V roce 1784 byl klášter zrušen a obec patřila náboženskému fondu, který spravoval stát. Až v roce 1825 kupuje od fondu laškovský statek František Kolář. Ten později získal od císaře predikát z Laškova a spolu s Laškovem získává i Pěnčín. Je posledním šlechtickým majitelem obce a majetky zde jeho rod vlastní i po roce 1848, kdy se obec stává samostatnou. Památkou na tento rod je v lese, svažujícím se dolů k Přemyslovskému potoku, pamětní deska připomínající, že byl vysazen v letech 1873 – 1881 právě díky péči tehdejšího majitele laškovského statku Karla Egona z Kolářů.

V Pěnčíně je také příjemná hospůdka

V roce 1786 zaniká v Pěnčíně zmíněný dvorec. Pozemky jsou rozparcelovány, přesto zde nevzniká nová osada. Tu založil až v roce 1826 zmíněný František Kolář. Dostala jméno Zastávka a žili v ní zejména nádeníci pracující na laškovském velkostatku. Osada proslula mimo to také domácím pletením ze slámy, kdy se zde ve velkém vyráběly ošatky a další výrobky už od poloviny 19. století a výroba zde přetrvala až do padesátých let 20. století.

Kaplička pod obcí

Rozvíjí se i samotná obec. Je postavena kaple Navštívení Panny Marie. Od roku 1804 máme zprávy o první škole v Pěnčíně. Po roce 1852 zamířily děti z Pěnčína do školy do Laškova, protože zdejší škola nebyla podle úřadů vyhovující. A tak v roce 1862 přistupují obecní zastupitelé k opravám školní budovy, aby se děti mohly vrátit. Opravená škola sloužila až do roku 1882, kdy vyhořela. O rok později tedy obec vystavěla na stejném místě novou školní budovu.

 

autor: kbz
Spustit audio