Peněženka z listů palem nebo kabelka z vláken ananasovníku. Na Jesenicku se budou studenti ušit šít z alternativních materiálů

6. červen 2018

Rukavičkář, brašnář nebo sedlář.  To jsou řemesla, která v Česku vyučuje už jen hrstka středních škol. Čisté sedlařině se snad věnuje pouze jediná. Sídlí v Horních Heřmanicích na Jesenicku. Přesto je pro ni těžké obor udržet. Má ale nápad, jak by to mohla změnit. Chce své studenty naučit pracovat s jinými přírodními materiály.

Kabelky z odpadních vláken listů ananasovníku nebo peněženky z listů palem. Kůži u módních doplňků dnes můžete nahradit celou řadou jiných přírodních materiálů.

Dílna pro praktickou výuku budoucích sedlářů je provoněná kůží. Alena Bierhanslová končí první rok. Naklání se nad stolem, kde leží světlý pásek: „Teď dělám řemen k pušce pro myslivce. Teď jsem si to vyřízla z té velké kůže. Přemýšlím, z čeho udělám vsuvku a jak ji udělám širokou.“

Studentka sedlářství v Horních Heřmanicích na Jesenicku

„Vsuvka by měla mít tloušťku jako polovina řemene,“ říká její mistr Oldřich Vykoukal, který radí, jak postupovat.

„Navrhneme šablony, které nám mistr schválí, poradí, vylepší. Pak už děláme sami,“ dodává Alena Bierhanslová. Od příštího roku ji ale nečeká jen práce s kůží. Bude se učit, jak tvarovat jiné přírodní materiály.

„Dnes začíná být problém s dodavateli kůží. Mizí koželužny. Objevují se ale firmy, které využívají pro svoji výrobu i alternativní materiály, jako je ekologická kůže nebo kůže rostlinného původu, například kůži z palmových listů. Je to například zpracování odpadních částí při pěstování ananasu. Vyrábí se kabelky, kufry, šijí se boty. My chceme, aby naši žáci měli širší obor a snáze nacházeli zaměstnání, pokud se nerozhodnou, že budou sami podnikat,“ popisuje přímo v dílně ředitelka školy Silvie Pernicová, přitom po očku sleduje zručné pohyby učňů.

Studentka sedlářství v Horních Heřmanicích na Jesenicku

Impulsem pro ni byla poptávka ze strany jedné z jesenických firem, která by si ráda pro svou výrobu budoucí zaměstnance na učilišti přímo vychovala. A škole nabídla i lektory.

V tomto školním roce navštěvuje tříletý obor výrobce kožedělného zboží necelá desítka studentů. Rozšíření výuky by podle vedení školy mohlo časem přilákat nové talenty.

autor: aja
Spustit audio