P.E.S. - folková hudba příjemných vzpomínek

13. leden 2016

Folkové trio P.E.S. se zaměřuje na swing, akustický jazz, šanson, blues a populární hudbu 50. a 60. let, do které se úspěšně stylizuje. Ve středu 13. ledna vystoupí P.E.S. v olomouckém rozhlasovém studiu.

V padesátých a ještě více v šedesátých letech se kromě technologií a vědy bouřlivě rozvíjela kultura. Do nejbouřlivějšího tvůrčího kvasu se dostaly výtvarné obory, literatura, divadlo a především hudba. Díla z tohoto období ovlivnila umělce ve zbývajících dekádách 20. století a jejich vliv je v umění patrný dodnes.

Západočeské folkové trio P.E.S. volně svou tvorbou navazuje na tehdejší populární hudbu a jazz. Začali spolu hrát až v roce 2013, ale už o rok později zvítězili v oblastním kole Porty – Poohří, což pro ně znamenalo účast ve finále Porty 2014 v Řevnicích u Prahy. Místo na stupních vítězů jim zaručilo postup do mezinárodního finále Porty 2015, které vyhráli.

Svým výkonem na Portě v Řevnicích a zejména skvělým altem sólové zpěvačky zaujali natolik, že volba pozvání byla naprosto jednoznačná.

P.E.S. hrají ve složení: Jelizaveta Denysyuk – zpěv, Petr Jungwirth - kytary, Slavomír Randis – baskytara.

Na koncert P.E.S. přijďte ve středu 13. ledna od 20:00 hodin do Velkého studia Českého rozhlasu Olomouc, za příjemné vstupné 50 korun uslyšíte hodně muziky.

autor: Sandy Nosek

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.