Pěstitelé chmele na Hané se neobejdou bez brigádníku z ciziny, naši lidé o tuto práci nemají zájem

20. květen 2019

Ukrajinci, Slováci, ale také Bulhaři. Zemědělci z Hané shání brigádníky na práce na chmelnicích, kde se dá. Kvůli nezájmu obyvatel regionu, pro které prý není nabízená mzda zajímavá. Své o tom vědí například v Kokorách na Přerovsku. 

S šéfem zemědělského družstva v Kokorách Vladimírem Lichnovským vstupujeme do dřevěné boudy na chmelnicích u Nelešovic. Tísní se v ní dvě desítky lidí. Právě mají pauzu na oběd.

Fanka pochází z bulharského Velingradu. Spolu se svým mužem Stefanem jezdí do Česka na brigády každý rok. Na polích a v lesích tu tráví až deset měsíců v roce, na chmelnicích navazují drátky k révě. „Pracujeme tady přes agenturu. Jsme spokojeni,“ říká Stefan.

Spokojený je taky Vladimír Lichnovský. Bez bulharských brigádníků by prý jarní práce tady na chmelnicích neměl kdo udělat. Evropských jazyků je tady ale slyšet více. „Zní tady slovenština, rumunština a velmi málo čeština, protože jen pár škol zemědělského zaměření posílá studenty, aby vůbec viděli, jak zemědělská praxe vypadá,“ říká Lichnovský.

Na konci dubna letošního roku legálně pracovalo v Olomouckém kraji 11 tisíc cizích státních příslušníků. A to je dvojnásobek ve srovnání s rokem 2014. „Česká ekonomika je nadále v dobré kondici a řada krajů včetně olomouckého hlásí rekordní hodnoty, pokud jde o pokles nezaměstnanosti,“ říká analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Největší podíl zahraničních zaměstnanců 29 procent pracuje v Olomouckém kraji na pozicích pomocných a nekvalifikovaných dělníků.

autor: kra
Spustit audio