Pěstování ovoce se farmářům nevyplácí, ovocné sady proto postupně likvidují

22. leden 2024

Z Česka postupně mizí ovocné sady. Ubude jich taky letos. Podle odhadů Ovocnářské unie se plocha sadů zmenší až o 600 hektarů, tedy o zhruba šest procent z celkové výměry. Pěstování ovoce se zemědělcům kvůli vysokým nákladům a nízkým výkupním cenám nevyplácí. Do kácení ovocných stromů se pouští i někteří pěstitelé v Olomouckém kraji.

„Loni došlo k částečné regulaci výměry o 25 hektarů, letos se pokračuje s výměrou 26 hektarů. Místo jabloňových sadů vznikne orná plocha, kde se budou pěstovat  obilniny, luštěniny a olejniny,“ popisuje vedoucí rostlinné výroby společnosti Úsovsko Miloš Klíma.

Podnik obhospodařuje i další sady na Šumpersku. Zhruba 60 hektarů z nich před nedávnem prodal společnosti Kofola. Ty zbývající postupně zmenšuje.

Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka je pěstování ovoce v Česku dlouhodobě ztrátové. Hlavně kvůli nízkým výkupním cenám jablek a vysokým nákladům na mzdy nebo skladování. Za posledních deset let podle Ovocnářské unie z české krajiny zmizelo asi sedm tisíc hektarů ovocných sadů.

Spustit audio