Pestrý salát s roketou a fíky

20. březen 2015

Roketa je oblíbená listová zelenina hojně používána hlavně ve středozemní kuchyni, v poslední době se stává pod názvem rukola součásti zeleninových salátů a příloh k masitým pokrmům i v České republice.

Mimo schopnosti působit příznivě na chuťové buňky má pro lidské tělo i další příznivé vlastnosti, obsahuje velké množství vitamínu C a má alkaloidy s účinky diuretickými a stimulujícími zažívání, v minulých staletích byla považována za účinné afrodisiakum.

Suroviny: 500 g rokety, 4 rajčata, 4 čerstvé fíky, 1 citron, 1 malé avokádo, 100 ml zeleninového vývaru, 2 polévkové lžíce bílého octa balsamico, sůl, pepř, 1 polévková lžíce řepkového oleje, 50 g ovčího sýru

Postup: Roketu opláchneme, očistíme a dosucha odstředíme. Rajčata i fíky omyjeme, odstraníme slupku a pokrájíme na osminy. Citron omyjeme horkou vodou, kůru nastrouháme, šťávu vymačkáme. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme jádro, oloupeme, nakrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou.

Dresink připravíme z vývaru, octa, citronové kůry, soli a pepře, nakonec vmícháme olej. V míse promíchám roketu, rajčata, fíky, avokádo a ovčí sýr, zalijeme dresinkem a podáváme s tmavým chlebem.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.