Pět lidí se v Jablonci přiotrávilo oxidem uhelnatým

18. únor 2019 07:46

Pět lidí se v neděli 17. února odpoledne v Jablonci nad Nisou přiotrávilo oxidem uhelnatým. Dva byli dospělí, tři nezletilí. ČTK to sdělil mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Příčinou byl nejspíš kombinovaný kotel, který ohříval vodu do topného systému domu. Poté, co lékaři v nemocnici zjistili, že přiotrávení mají stále vysoké množství oxidu uhelnatého v krvi, převezli zraněné na specializovaná pracoviště do Liberce a do Kladna.

Mluvčí záchranné služby Michael Georgiev podotkl, že posádky záchranné služby u sebe mají detektory na přítomnost oxidu uhelnatého. Záchranáři tedy znali příčinu otravy brzy po příjezdu.

Oxid uhelnatý není cítit a ročně v Česku zabije asi 150 lidí. K tomu je navíc třeba připočítat stovky přiotrávených. Lidé by měli být opatrní, existují dokonce hlásiče, které například v koupelně s karmou upozorní na přítomnost jedovatého plynu. Oxid uhelnatý je jedovatý a není cítit. Ani nevíme, že ho doma máme ve zvýšené koncentraci.

Na místě zasahovali i profesionální hasiči – vypnuli kotel a budovu odvětrali za pomoci přetlakové ventilace. Hodnoty koncentrace oxidu uhelnatého ve vzduchu, které byly v objektu naměřeny, byly velmi vysoké. Oxid uhelnatý je nebezpečný a podle mluvčí hasičů Pavlíny Bílkové zákeřný, protože nemá dráždivé účinky, je bezbarvý, bez chuti a zápachu, lidské smysly ho tedy nedokáží zaznamenat. Prvními příznaky otravy oxidem uhelnatým jsou např. nevolnost, závratě a bolesti hlavy.

autoři: Jan Charvát , Jaroslava Mannová | zdroj: ČTK
Spustit audio