Pět minut po dvanácté přichází podle některých vlastníků lesů vládní dotace na pomoc s kůrovcem

25. září 2018

Pomoct vlastníkům lesů postižených kůrovcovou kalamitou má připravovaná novela ministerstva zemědělství. Počítá s podporu na asanaci kůrovcového dříví a jeho odvoz z lesa. Olomoucký kraj je v současnosti lýkožroutem nejpostiženějším regionem v Česku. Někteří majitelé lesů ale tvrdí, že pomoc přichází příliš pozdě. Třeba obce v okolí Libavé už teď ví, že ji nevyužijí.

Jiří Passinger spolu s desítkami dalších dělníků napadené stromy na Potštátsku těží už pět let. Práce mu kvůli kalamitě neubývá. Mnohdy je v lese i o víkendu. „Někdy si musíme odpočinout. Už je toho moc,“ říká.

Jen v lesích města Potštátu lýkožrout zlikvidoval na 70 procent veškerých smrků, ukazuje mi lesní správce Jaroslav Šindler: „Vidíte ta rezavá kola? Naproti jedno, tam druhé, tam třetí. To je všechno důsledek napadení kůrovcem.“

Jeho slova potvrzuje i nezávislý starosta Potštátu René Passinger. „Brutálně nás to tady zasáhlo. Ve finančních ztrátách se to těžko vyjadřuje,“ komentuje.

Potštát spolu se sousedními Partutovicemi a Olšovcem patří k nejpostiženějším místům na střední Moravě. Velké ztráty na obecních majetcích hlásí ale i obce v Jeseníkách. Třeba v Písečné roční plán těžeb už překročili v létě. „To, že nás to teď stojí nějaké náklady a musíme kácet dřevo, které jsme původně neměli v plánu, není tak velký problém jako to, co nás čeká v budoucnu, takže se té situace obáváme,“ uvedl nezávislý starosta Jan Konečný.

Písečná se chystá využít mimořádné dotace, které ministerstvo zemědělství pro vlastníky kůrovcem postižených lesů právě připravuje. „Navrhovaná účinnost tohoto předpisu je 1. prosince 2018,“ sdělil mluvčí rezortu Vojtěch Bílý.

V Potštátě ale už teď ví, že o tuto podporu žádat nebudou. „Přišli pět minut po dvanácté. Myslím si, že už jsou bezpředmětné. Pro nás je to zkrátka pozdě,“ dodává lesní správce Jaroslav Šindler.

autor: kra
Spustit audio