Pětice škol z Jesenicka přišla v posledních letech při účetních podvodech o statisíce korun. Podle starostů dotčených obcí za to může jejich účetní

26. květen 2021

Jeseničtí kriminalisté prověřují sérii účetních podvodů, které se měly odehrát na několika školách v regionu. Podle starostů postižených obcí je má na svědomí bývalý účetní těchto zařízení. Na nesrovnalosti přišli jako první ve Skorošicích, a to čirou náhodou.

Základní škola ve Skorošicích

Ředitel školy Mojmír Ševčík se ale hájí, doplatil podle svých slov na svou důvěřivost. „Tady se dá říci, že vlastně my jsme na to mohli přijít, pokud bychom na konci měsíce kontrolovali výpisy. Ale ruku na srdce, který ředitel podniku kontroluje výpisy z účtu, když tam má třeba tisíc položek, a podobně. Takže v tuto chvíli jsme důvěřovali naprosto svému účetnímu,” brání se Ševčík.  

Únik peněz z účtu školy oznámil Vladimír Solodujev policii. Ta podle starostů kontaktovala další zařízení, ve kterých účetní v dané době působil. Po hloubkové kontrole narazili na neoprávněné platby například i ve Vápenné, což potvrdil tamní starosta Leoš Hannig. „V tuto chvíli to dělá čtyři sta tisíc. Předpokládám, že by se na to asi nepřišlo, protože to bylo velmi šikovně schované, byť na první pohled jednoduché, ale naše kontroly, které probíhaly na škole, tak nic neodhalily,” říká starosta. 

Účetní, kterého starostové podezírají z podvodu, se prozatím odmítl k věci vyjádřit. „Kolegové z kriminální policie prověřují podezření z účetních podvodů v několika školských zařízeních v okrese Jeseník. S ohledem na probíhající vyšetřování nebudeme poskytovat bližší informace,” uvedla policejní mluvčí Tereza Neubaerová. 

 Starostové ale už teď vědí, že si hospodaření ve školách do budoucna lépe ohlídají.

autor: aja
Spustit audio