Petr Holub: Agentura pro sport, nebo sportovní funkcionáře?

20. červen 2019

Jen díky hlasům dvou nezávislých poslanců, bývalých členů klubu Okamurovců, byl schválen zákon, podle kterého vznikne Národní sportovní agentura.

Půjde o instituci, která bude do značné míry nezávislá na vládě, a zároveň bude mít vlastní kapitolu ve státním rozpočtu. V ní může být například částka šest miliard, jakou má dnes k podpoře sportu ministerstvo školství.

Národní sportovní agentura financování sportu ještě víc roztříští, varuje senátor Vystrčil (ODS)

Miloš Vystrčil

Sněmovna rozhodne, jestli podpoří vznik Národní sportovní agentury, která by pod sebe měla stáhnout veškerou sportovní agendu, dnes rozptýlenou mezi jednotlivé resorty. Zlepšila by agentura financování českého sportu?

Zákon o Národní sportovní agentuře navrhl Milan Hnilička, poslanec hnutí ANO a zároveň druhý náhradní brankář hokejového týmu, který získal zlaté medaile na olympiádě v Naganu. Právě jeho účast v Naganu má být podle premiéra Andreje Babiše dostatečnou zárukou, že se peníze využijí s co největším užitkem a že je nikdo neukradne.

V podtextu tedy zaznělo, že dosavadní model, kde peníze sportovním svazům rozdělovalo ministerstvo školství, do určité míry ovládala korupce. Nakonec stíhání jedné z ministerských náměstkyň za kuloární domluvy s předsedou fotbalového svazu svědčí dostatečně o tom, že všechno v českém sportu v pořádku nebylo.

Teď má tedy český sport skvělé vyhlídky, poslanec Hnilička dokonce přislíbil, že konečně postaví rychlobruslařský ovál, kterého se Martina Sáblíková za celou svou hvězdnou kariéru nedočkala. Pak je tedy divné, proč poslanci rovnou nehlasovali aklamací, ale že jen těsně dokázali přehlasovat veto Senátu. Z toho vyplývá, že existuje i druhý, kritický pohled.

Míra korupce

Zřejmě je možné souhlasit s tím, že podpora sportu přes ministerstvo a sportovní svazy úplně nefungovala. Přesto by se mělo vysvětlit, proč ze hry vyřadit ministerstvo a nechat v ní sportovní svazy.

Ministerstvo na Hniličku aneb Když česká politika léčí sport

Radost fanoušků Jihlavy

Lex Hnilička. I takovým názvem počastovali poslanci nový zákon, kterým minulý týden podpořili vznik Národní sportovní agentury. Nový díl Tribuny se podívá, jestli nová instituce bude politickou trafikou pro vítěze z Nagana a poslance za hnutí ANO Milana Hniličku, nebo nenápadně vzniká ministerstvo sportu.

Ministerstvo školství navíc nahradí Národní sportovní agentura, která bude odpovědná vládě, stejně jako jsou ministři školství, na rozdíl od nich však už nebude odpovídat parlamentu. Zakládat zbrusu novou státní instituci jen z toho důvodu, že mě zklamala jiná, pak nedává velký smysl, když nová bude fungovat podle starých pravidel.

Ona sporná pravidla spočívají v tom, že se sport financuje přes sportovní svazy, v překladu do politické řeči přes skupiny lobbistů, kteří pak sami vybírají, jaké sportovní kluby budou mít na peníze od státu nárok.

Je jisté, že si šéfové svazů dokázali vybudovat na ministerstvu dobré kontakty, aby mohli rozdělování ovlivnit. Lze však očekávat, že Národní sportovní agenturu přímo ovládnou. Kdo jiný na tom může mít stejně velký zájem, jako právě oni. Jinými slovy: pokud bude státní peníze rozdělovat agentura ovládaná šéfy sportovních svazů, pak míra korupce ještě naroste.

Nepochybně by bylo možné najít transparentní model, který by umožnil kontrolu, jestli se peníze na sport utrácejí efektivně. Jako v jiných zemích by i nadále mohlo dotace přidělovat ministerstvo.

Petr Holub, týdeník Echo

Ovšem příjemcem peněz by neměly být „sportovní organizace“, o kterých mluví Hniličkův zákon, ale jako v jiných zemích školy a obce, na jejichž hospodaření by mohl ministr školství dohlížet podle obvyklých rozpočtových pravidel. Možná by se měl člověk spíše třást, co sport po schválení zákona o sportovní agentuře vlastně čeká.        

Autor je komentátor serveru Echo24

autor: Petr Holub
Spustit audio