Petr Svěcený v Tandemu

19. listopad 2010
Tandem

Hostem Tandemu Jana Rosáka byl moderátor a tiskový mluvčí ČMFS Petr Svěcený. Prozradil, co mu říkají učitelé, když se za nimi zastaví ve škole, co obnáší funkce šéfa komunikace Českomoravského fotbalového svazu a co se řeší na úrovni nejvyššího fotbalového vedení.

0:00
/
0:00

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hezký den vám všem, kteří jste si naladili Tandem, přeje Jan Rosák. Musím se vám, vážení posluchači přiznat, že když mám ve studiu jako hosta kolegu moderátora, tak mě to trochu svádí nechat všechno na něm. Jenomže já jsem člověk hodně zvědavý, tak bych se stejně domáhal odpovědí na mé otázky, takže prostě nepustím Tandem takříkajíc z ruky. Dnes naproti mně usedl mediálně známý člověk, kterého ovšem dneska vídáte v trochu jiné roli, než jste byli zvyklí. Původně sportovní moderátor, dnes šéf komunikace ČMFS, jinak českého fotbalu Petr Svěcený. Vítám tě, Petře, ahoj.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Ahoj, Honzo.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak budu se ptát nejenom, kam jsi tedy zmizel televizním divákům, ale bude mě zajímat i to, co bylo před televizí. Ale to všechno začne až po písničce.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já jsem sice před chvilkou, před písničkou řekl, že Petr Svěcený tak trochu zmizel televizním divákům, ale to není pravda. Protože zrovna včera jsem koukal před fotbalem, že se objevuješ v takové zajímavé reklamě na český fotbal, když zveš Baryho, tedy Baroše na nějakou tiskovku. Je to docela hezká taková legrace, myslím, že tě to určitě bavilo. Ale zůstává pravdou to, co jsem řekl také před písničkou, že se chci ptát na to, co bylo před televizí, to znamená, co bylo v tvém životě, než jsi vůbec zjistil, že by si mohl někdy dělat televizního moderátora.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
No, než jsem to zjistil, tak toho zas tolik nebylo, protože musím říct, že od nějakých 5, 6 let, a opravdu, když jdu teď na základní školu, kde jsem působil, na Žižkově v Praze, a objevím se tam, tak mi to učitelé připomínají, že už v první třídě jsem říkal, že budu sportovní komentátor nebo moderátor nebo komentátor tehdy. Měl jsem takové ty vzory tehdejší doby, hlavně Karola Poláka, ale i Jana Slepičku a tak dále. Takže, jsem opravdu, dělal jsem si takový ty, když už jsem se naučil psát, tak jsem ty dělal takový ty zápisky ze všech zápasů a nejenom fotbalových. A vlastně jsem si strašně moc pamatoval, že jsem opravdu věděl i třeba 5, 10 let zpátky výsledek jakýhokoliv zápasu a střelce branek a tak dále.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Což je samozřejmě pro sportovní komentátora, jako když najde, že jo. Ale to znamená, že jsi se zajímal opravdu jaksi i aktivně o nějakej sport, viď. Předpokládám, že jsi hrál fotbal.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Hrál jsem fotbal, i když na té úrovni jakoby organizované jsem ho hrál docela málo, protože vlastně od čtvrté třídy, já jsem chodil na sportovní základní školu tady na Žižkově v Jeseniově ulici a to je atletická škola. Takže, já jsem tam začal dělat atletiku a tam atleti neměli moc rádi fotbalisty, takže my, když jsme nastoupili vlastně do té sportovní třídy, tak tam asi 10 dětí, 10 mých kamarádů hrálo fotbal a do měsíce jsme všichni museli skončit, jinak bysme museli přejít do normální vlastně třídy, nesportovní. Takže, jsem dělal atletiku. Pak jsem hrál docela dlouhou dobu baseball a hrál jsem tenis závodně. Ale z těchhle věcí mi toho moc nezbylo, protože dneska nejradši kromě toho tenisu tedy lyžuju a hlavně jsem propadl golfu. Takže, golf mě začal bavit.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Golf? Ajajaj, další bývalý dobrý tenista, který emigroval ke golfu. No, dobře. Samozřejmě touha být sportovním komentátorem nebo dneska moderátorem, je ještě daleko od té realizace. Čili, když jsi s tím začal opravdu už tak jaksi koketovat? První dotyk?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
První dotyk byl v 16 letech a to byl takový už ten opravdový dotyk, kdy můj táta vlastně pracoval dlouhá léta v Československé televizi jako zvukař a já, když jsem byl ve druháku na gymplu, takže mi bylo těch 16, tady mimochodem probíhala sametová revoluce a tak dále, a tím pádem nastávaly i v televizi zajímavé změny personální, tak jsem říkal tátovi, zkus mi tam zařídit něco. Takže, mi zařídil letní brigádu mezi druhákem a třeťákem v roce 1990. A tehdy já jsem byl u toho vlastně přerodu redakce, kdy spousta těch vzorů, který já jsem měl z obrazovky, tak muselo odejít, a tím pádem byl jsem tam tedy od 16 let. Samozřejmě jsem začal takovým tím rovnáním novin a pomáháním svým vzorům. Ale strašně brzo jsem se dostal k té nejatraktivnější práci. Já jsem vlastně, pokud se nemýlím, tak jsem asi nejmladší moderátor hlavní zpravodajské relace, protože v 19 letech jsem vlastně moderoval hlavní zpravodajství.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Už v devatenácti? No, to je hezký.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Bylo to všechno strašně rychlý, ale, říkám, byla to pro mě škola, říkám. Od šestnácti tam být a jenom s těmi lidmi vlastně komunikovat a sledovat tu jejich práci. Strašně mi to pomohlo.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To znamená, začínal jsi jako moderátor sportovních zpráv na obrazovce ve zprávách, ve zpravodajské relaci.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
A zároveň jsem točil příspěvky, začal jsem točit hodně hokej, byl jsem pod křídly Roberta Záruby, který tehdy, musím říct tehdy velmi mladý, dneska už je taky starší,ale tak prostě si mě nějak vzal pod sebe. Takže, jsem hodně hokeje začal točit. A pak jsem viděl větší skulinku ve fotbale, čili jsem tak nějak plynule přešel hlavně k fotbalu.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No a kdy se můj dnešní host Petr Svěcený dostal opravdu k tomu, že už na stadionu začal komentovat přímo dění, to znamená přímé přenosy fotbalových zápasů, tak k tomu se dostaneme v dnešním Tandemu za chviličku.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Už dlouho se mi nestalo, že bych měl v Tandemu hosta, který je opravdu, jak se říká, in medias res, neboli přímo v centru dění našeho vrcholového fotbalu, protože Petr je šéfem komunikace Českomoravského fotbalového svazu, tedy českého fotbalu. I když s takovou malou poznámečkou, brzy skončí s touhle tou funkcí, viď. Ale přece jenom teď jsi pořád v centru dění, čili, prosím tě, co je tam nového? Co je teď největším problémem? Nebo co se nejvíc řeší na úrovni toho nejvyššího vedení fotbalu?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Řeší se toho hodně, ale třeba, co je hodně vidět a co nás trápí a na čem se snažíme pracovat, je malá návštěvnost. Chceme prostě více diváků na fotbal. Daří se nám to trošku u reprezentace. Ale samozřejmě všechno závisí na výsledcích. Teď jsme to viděli třeba doma, co jsme hráli se Skotskem, tak horko těžko jsme naplňovali Eden, byť jsme si mysleli, že třeba dva měsíce dopředu může být vyprodáno. Ale prostě český fanoušek je takový, že hodně reaguje na úspěch nebo neúspěch a my jsme první utkání prohráli s Litvou v Olomouci, kde to bylo fantastický, kde celý národ šel za námi, fanoušci, média, všichni byli na naší straně a tím nešťastným výsledkem se to prostě všechno zbrzdilo. Čili, to jsme viděli u nároďáku. Ale děláme takové kroky, abychom opravdu fanouška získali na svoji stranu dlouhodobě. A v té lize se o to snažíme taky. Jak jsem říkal a říkal jsem to už někde minulý týden v televizi, že tady si nemůžeme hrát na to, že někdy budeme v Anglii nebo v Německu a že tady budou čtyřiceti, padesátitisícové návštěvy. To nebude nikdy.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Řekni mi, Petře, čím to je, že tam chodí tolik lidí? Přece ten rozdíl v úrovni hry určitý je,ale zase ne až tak drtivý. Jsou u nás i zápasy, kdy srdce fanouška zaplesá. Ale není to náhodou třeba ve vybavení stadionu, případně v úrovni té pořadatelské služby, kdy se nemusí v tom Německu bát, že mu nějaký hulvát prostě skočí na hlavu nebo mu vylije kelímek piva?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Částečně to tak může být, ale opravdu bych z toho nedělal, že to je to hlavní. Podívejme se právě na Slavii a na její nový stadion. Říkali jsme si, ten bude teď pořád plný a není. Podívejme se na hokej a nádhernou O2 Arenu a vlastně Slavia z ní chce utéct pryč, protože vlastně ta hala zeje prázdnotou v normální hrací době. Čili, já si myslím, že hlavním důvodem je prostě nastavení českého národa, mentality a tak dále, že prostě tady je hodně chatařů, za prvé, že prostě málo lidí obětuje ten svůj víkendový program tomu, aby celá rodina vlastně třeba šla na fotbal nebo na hokej. My se teď akorát snažíme, a tam si myslím, že je prostor se orientovat na rodiny s dětmi, aby prostě ta rodina nešla v neděli do supermarketu, ale aby šla na fotbal. To si myslím, tam prostor je. Ale jako, že celý národ vlastně nepojede na chatu a pojede na fotbal, to asi ne.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je jasný. Ale co pro ně, jaksi pro tu rodinu tam uděláte na tom fotbalovém stadionu?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
No, tak ano, nejdůležitější je ten produkt, ten fotbal musí být kvalitní. Ale musím říct, že teď, v poslední době padá hodně gólů, je hodně pěkných zápasů, že i tohle to se zlepšuje. Máme tady zajímavý cizince, třeba teď ve Spartě Afričani táhnou vlastně Spartu a je to určitě zajímavý. Jde o to zlepšovat ten komfort na stadionu a i tu bezpečnost, vymýtit vlastně ze stadionu vulgarity, aby se člověk nebál s dítětem jít na fotbal. Ale třeba ta bezpečnost, hodně se to zlepšilo. Teď jde o to jenom o tom přesvědčit širokou veřejnost, že na fotbale už není nebezpečno. Teď byl nedávno problém na Baníku Ostrava, ale ten problém byl mimo stadion. Samozřejmě, že slzný plyn se pak přenesl vlastně na stadion z ulice, ale vlastně na stadionu, já si myslím, že můžu garantovat, že na žádným stadionu už nemůže dojít k žádným velkým excesům.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Petr Svěcený měl to štěstí, že si splnil svůj klukovský sen a opravdu se už od 16 let se mohl věnovat tomu, co ho bavilo vůbec nejvíc, to znamená komentování, moderování sportu. To povídání o té tvé kariéře sportovního komentátora, moderátora jsme přerušili vlastně ve chvíli, kdy jsi poprvé vystoupil na televizní obrazovku, v 19 letech. To je fantazie. A myslím, že jsi přesvědčil o tom, že tě to opravdu hrozně baví. Čerpal jsi z toho, jak říkáš správně, máš úžasnou paměť, všecko si pamatuješ. To je pro sportovního komentátora, jako když to najde. No a zvlášť, když potom sedí opravdu na tom stadionu a teď má komentovat dění na hřišti, zrovna se nic neděje a teď zapátrá v paměti a řekne o tom hráči všechno do pátýho kolena jeho rodiny.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Zvlášť třeba, to se mi teď odráží, je to 8 let, co jsem byl na mistrovství světa v Korei a Japonsku a vlastně do dneška, protože jsem komentoval všechny zápasy Korei a tehdy Korea došla až do semifinále, tak si do dneška pamatuju celou základní sestavu, jak nastupovali ty Korejci, budí mě to ze sna. Bylo to Lee Wung-džai, Hong Pjong-potche, Džing Čong-kilmnam, Il Kim-tedžin, Dšusang Čol, Park Či-song, Song Čong-kuk, Andžon Hvan, Hvan Sun-hong a Sol Ki-hjon. Ještěže ten trenér se jmenoval Hiding, tam mi to trošku pomáhalo. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Náhradníky bys nevěděl?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Ty ne, ty si nepamatuju.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hezký, tak to je opravdu dobrý. Vzpomeneš si na ten vůbec první přenos, kterej jsi komentoval přímo na stadionu?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Určitě. Bylo to na podzim 95 a bylo to utkání Slavie - Rassing Lance, bylo v poháru UEFA, komentovali s Jirkou Vrbou napůl. A samostatně jsem zápas komentoval poprvé na jaře 96, to bylo v Lize mistrů a bylo utkání Juventus Turín - Real Madrid. A vlastně dva měsíce nato jsem už komentoval finále Champions League. Takže, i tam jsem to měl jakoby hodně rychlý, protože tehdy byl Pavel Čapek nějak čerstvě po operaci kolena a nemohl, takže jsem se začlenil do té tehdy stabilní dvojice Bosák - Čapek.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Abychom tomu rozuměli, někdy komentátoři sportovních přenosů jsou přímo na místě a někdy komentují taky z pražského studia. To je asi otázka peněz, viď.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Je to otázka peněz a musím říct, že ze studia je to opravdu velký problém, protože přece jenom, když se komentuje na stadion, tak se komentuje z toho, co člověk vidí, nekouká se na monitor, čili tam je ten periferní přesah, můžeš sledovat vlastně i věci, který nevidí divák u obrazovky a můžeš vlastně poskytnout ten servis lepší. Když jsi odkázenej jenom na tu obrazovku, tak vlastně vidíš to samý co divák a pak musíš bejt minimálně stejně bystrej nebo pozornej.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak určitě, určitě. Za chviličku se začneme věnovat tvé současné činnosti. Ale já bych ještě přece jen chviličku zůstal u tvého sportovního moderátorství. Na kterou sportovní událost si nejradši vzpomínáš z celé své kariéry?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
No, bylo to určitě na události, při kterých, když jsem komentoval, tak jsem brečel. Bylo to dvakrát a bylo to opravdu, to vycházelo ze mě a bylo to komentování zlatýho skoku Aleše Valenty na olympiádě v Salt Lake City a potom zlaté jízdy Šárky Záhrobské na mistrovství světa v Ohre 2007. To jsem byl v takový extazi. Vlastně u té Šárky Záhrobské ještě jsem komentoval s Honzou Holickým, mým spolukomentátorem na lyžování a on se bál o můj život, protože říkal, že takhle rudýho člověka nikdy neviděl, když ta Šárka dojela. Ale opravdu mi tekly slzy a na to se prostě nezapomíná. 

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Petr Svěcený, můj dnešní host, se na obrazovkách televize objevoval a objevuje nejenom v roli sportovního komentátora, moderátora, ale taky v úplně jiné roli, v roli v podstatě, řekl bych, průvodce zábavným programem. To s kolegou.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Vojtou Bernatským.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Vojtou Bernatským. A to byl pořad, ve které jsem dokonce jednou byl, tuším, hostem. Točili jste to v Ostravě, viď.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Tam jsi vázal kravaty na rychlost.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Vázal jsem kravaty na rychlost. A zase, to si o tom popovídáme, něco zase možná bude hezkého v této konstelaci. Ale já bych chtěl ještě navázat na to, že jste, a mám takový pocit, že jsem přímo viděl tebe s Vojtou a ještě s někým, myslím, že to byl Petr Vichnar, jste byli hosty Mirka Donutila, viď.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Ano. I Robert Záruba u toho byl.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ano, ano. A mám takový pocit, že Mirek Donutil tudíž patří asi mezi tvoje oblíbence, mezi komiky, viď.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Určitě. Myslím si, že kdyby Mirek Donutil žil v době dřívější, tak by byl stejně slavný jako třeba Vladimír Menšík. To si myslím, že prostě je takovej borec, kterýho třeba doceníme až později. Ale je to úžasnej komik a hlavně strašně na něm obdivuju to, jak dokáže reagovat, jak si dokáže rychle vzpomenout vlastně, on nikdy nezaváhá, chrlí jednu historku za druhou a nikdy nezaváhá. To je úžasný.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ty jsi to přímo zažil na scéně?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Zažil jsem to na scéně. Dokonce právě v tomhle tom pořadu jeho Na kus řeči tak najednou tam, protože všechno je to s ním o improvizaci, tam nebývá nic připravené, tak on začal vykládat nějakou historku a vlastně mě do ní zamontoval. A já jsem nejdřív vlastně věděl, že on mluví o fotbale, kde já jsem nebyl, ale pak mi problesklo hlavou, že to je něco, co mi vyprávěl Jirka Vrba, takže jsem stihl zareagovat a nenechal jsem ho v tom. Protože on říkal: "A ty jsi to tehdy komentoval." A já jsem říkal: Jasně. A von říká: "No, jak to tehdy bylo?" A já jsem nevěděl, co myslí, tak jsem říkal: No, Mirku, řekni to ty, jak to bylo. Takže, jsme se takhle z toho vylhali. Ale pak jsme to smontovali a nakonec se to výborně i vypointovalo a ta pointa už zase byla z mýho příběhu, takže to byly nádherně smontované dva příběhy do sebe.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tohle on umí Mirek, Ano. Dlužno dodat stejně jako Vladimír Menšík, nejen vynikající komik,ale taky skvělý charakterní herec. Ale my si ho dneska poslechneme díky tobě, protože jsi si ho vybral mezi klasiky českého humoru jako skvělého vypravěče.

/ Ukázka /

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Proti mně sedí ve studiu Tandemu šéf komunikace Českomoravského fotbalového svazu Petr Svěcený. Prosím tě, co to obnáší šéf komunikace ČMFS?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
No, obnáší to i spoustu věcí, o kterých jsem netušil, že to bude obnášet. Já tím, jak jsem byl strašně dlouho v televizi, už od těch 16 let, tak jsem potřeboval změnu a vlastně mě zlákaly tyhle ty nabídky z fotbalu, protože s fotbalem jsem vlastně v kontaktu strašně dlouho a chtěl jsem poznat i z druhé strany ten fotbal. Takže, nejprve jsem byl v jednom klubu a teď tedy, když vyhrál volby Ivan Hašek, tak si mě on vybral jako šéfa komunikace. Ale musím říct, že hlavně to obnáší to být 24 hodin 7 dní v týdnu vlastně na telefonu, být on-line připraven odpovídat novinářům na cokoliv. My jsme nastavili takovou tu otevřenost, něco, co tady vlastně to minulé vedení vůbec nedělalo. Takže, se snažíme komunikovat i Ivan to tak chce, já to tak chci i ostatní kolegové. Ale je strašně náročný, mám 100 mailů a na 60 z nich musím odpovědět.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To neděláš sám určitě, je nějaký oddělení, ne?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Je tam oddělení, které mám pod sebou, ale každý vlastně z těch mých kolegů má svoji práci, protože my se staráme o nároďák, nejenom to áčko, ale o všechny mládežnické reprezentace. Teď já třeba dělám i scénář na Fotbalistu roku, což zase mě baví, protože to je směrem k televizi. Ale teď připravujeme kandidaturu na mistrovství Evropy jednadvacítek, které tady chceme pořádat a takových věcí je opravdu strašně moc, těch projektových a do toho ještě ta každodenní práce. Takže, musím říct, že je to docela vyčerpávající.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To, když jsi dělal, tuším, v Mladé Boleslavi, viď, tak to byla asi procházka růžovým sadem proti tomuhle.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Trošku jo. Samozřejmě zase i v klubu to má svoje specifika, protože tam je potřeba se starat i o shánění peněz a v téhle té těžké době to není nic jednoduché vlastně zajišťovat i chod klubu z ekonomické stránky. Zase já jsem vystudovaný ekonom a nikdy jsem to nezkusil, takže pro mě to bylo i vlastně to, co jsem studoval, konečně jsem přivedl do reality v té Boleslavi, kde jsem vlastně byl šéf komunikace i obchodu, ředitel obchodu, takže vlastně jsem jednal s partnery a tak dále.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Kdy jsi stihnul vystudovat, prosím tě? Ty jsi inženýr ekonomie?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
No, právě při tý televizi. V roce 92 jsem nastoupil na ekonomku, ještě jsem u toho dělal i žurnalistiku, ale to už jsem nezvládl dvě vejšky, ale v roce 97 jsem normálně dostal diplom jako inženýr ekonomie tady na Žižkově. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, jo, tak ty máš gebier přímo na to dělat ekonomiku taky fotbalu. Já vím, že ty opouštíš tohle to místo. Možná, že jsou to takové momenty právě, které tě k tomu přiměly, kdy se těžko odpovídá na nějaké otázky novinářům, viď. Jsou?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Jsou, no. Je to, že seš prostě mezi dvěma stranami. A teď já, jak jsem ještě z toho světa televizního a pořád mám ten přesah a snažím se mít ten nadhled, i když pracuju pro fotbal, tak se snažím držet jakousi objektivitu, takže na jedné straně máš ten fotbal, který potřebuje být prostě neustále hezký a pozitivní, a na druhé straně jsou ta média, která hlavně v českém prostředí, ty to znáš určitě taky, lépe než já, že prostě se snaží hledat na všem nějaký problém, který ani třeba ani nemusí být a snaží se prostě být hodně kritičtí a teď ty jsi mezi tím.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Protože špatná zpráva je dobrá zpráva.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Přesně tak. A teď musíš prostě nějak mezi tím lavírovat. Je to škola života, to určitě. To mi říkal nedávno i Pavel Zuna, ale je to docela vyčerpávající.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A to je ten důvod, proč odcházíš z tohohle místa?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Určitě, to vyčerpání hraje jednu z hlavních rolí. Jsem v té funkci 15 měsíců a nechci říkat, že se tam úplně nehodím, ale trefil jsem dobu, kdy se mi zase začalo stýskat i po televizní práci a asi jsem poznal tady po tom kolečku, které jsem udělal, po tom intermezzu, kam asi patřím. Nicméně českému fotbalu bych chtěl pomáhat dál. Zatím jsme domluveni, že bych měl být stále tiskový mluvčí reprezentace, pokud to tedy půjde skloubit s další prací. Ale šéf PR, to přenechám někomu jinému.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To, že se může šéf komunikace ČMFS, tedy českého fotbalu, dostat do krušných chvil, tak to už jsme tak trošičku tady s Petrem Svěceným tady naznačili. Tiskový mluvčí národního týmu taky občas musí něco vysvětlovat, co mu nejde až tak úplně z pusy rádo, ale přece jenom si myslím, že ty nejkrušnější chvilky profesní jsi, Petře, asi zažil za mikrofonem České televize.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Stoprocentně. Tak, když si třeba vzpomenu, že jednou jsem komentoval docela důležitý fotbal a bylo to takový zajímavý, byla to taková nováčkovská daň, musím říct, že jsem asi 20 vteřin si myslel, že padnul gól, který ale nepadnul. On tedy padnul, ale neplatil. A já, protože jsem se pak díval na ty opakovačky a byla to pro mě tak jasná situace a pak už jsem žil z těch opakovaček, tak jsem vlastně pořád opakoval: podívejte se, jak to krásně trefil a tohle 1:0 a nevšiml jsem si, že oni nerozehrávali z půlky, ale normálně, že to byl ofsajd, jo. A já jsem se tehdy chtěl propadnout úplně do země a myslel jsem si, že to trvalo snad minutu, dvě, ale pak jsem to teda zpětně viděl na záznamu, trvalo to asi 15 vteřin a že si toho spousta lidí ani nevšimla. Ale pro mě to byl úplně hroznej pocit, jo.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A to si říkáš, že celej ten národ, protože člověk si představuje, že u těch televizních obrazovek sedí celej národ samozřejmě minimálně, tak si říká: ježíš, to je ale trouba, von to jedinej neví, my to víme.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Nebo při moderování vlastně, to, když jsi i před kamerou, že jsem šel vlastně hlásit hlavní zprávy sportovní a první příspěvek byl hokej, myslím, že ze Sparty a ten měl namlouvat naživo jeden můj kolega z hlasatelny, to znamená z jinýho prostředí, než je studio. Měl ten text, rozcházeli jsme se, já šel do studia, on šel do hlasatelny. Pak mi rešisér říká, hele, v hlasatelně pořád nikdo není. A já jsem vod toho neměl nic, věděl jsem akorát výsledek, ale ta reportáž měla asi dvě minuty. A on říkal: "Takže, když tam nikdo nebude, tak ti nechám rozsvícenou červenou a budeš prostě komentovat." A já jsem říkal: ale já k tomu nemám nic. On prostě ten kolega, který byl mladý, zabloudil, netrefil do tý hlasatelny, takže tam nebyl, červená zůstala svítit a já jsem prostě prožil tři infarkty za ty dvě minuty. Neřekl jsem jediný jméno jedinýho střelce branky, ale řekl jsem ten výsledek. Pak jsem volal domů rodičům, říkal jsem: Viděli jste to? To bylo strašný. Von mě v tom takhle nechal, potopil mě. A naši si vůbec ničeho nevšimli. Říkali: "Co jsme jako viděli? Vždyť ses tam ani nepřeřekl." Je pravda, že jsem se nepřeřekl, ale neřekl jsem ani jednoho střelce branky. Takže, ten člověk to vnitřně prožívá možná víc, než pak je vidět, což je zase taková malá výhoda.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Vůbec jsme si ještě nepopovídali s Petrem Svěceným o tom, že on je taky muzikant. Ty hraješ a zpíváš. S Vojtou Bernatským máte dokonce kapelu, viď nějakou.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Je to pravda, i když kapela spí. To bylo v té době, kdy jsme hodně, měli hodně těch aktivit a právě jsme začali dělat i pořad o rekordech v televizi. A my jsme si museli vybrat, řekli jsme si i sami, že nejde dělat všechno,abysme nebyli pak někomu pro smích. Ale je pravda, že to byla, ta kapela se jmenuje Red, byla to naše muzika, vlastně muzika i texty, čili jsme nikoho nepřezpívávali špatně, sami jsme si to vyráběli. A dokonce nám vlastně aranže dělal Meky Žbirka a jeho lidi. Takže, máme pět songů opravdu, řeknu, vymazlenejch a připravenejch pro nějakou produkci. Ale už to pět let, ten projekt spí. A Vojta vod tý doby vyhrál Duety.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, právě. Vojta přesvědčil už národ o tom, že zpívat umí. Kdy budeš ty přesvědčovat?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Nevím. Ale je pravda, že zpívám strašně rád a dostal jsem od své přítelkyně, je to dva roky zpátky k Vánocům takový to úplně nejprofesionálnější karaoke. Takže, doma, když mám prostě svůj den a mám volno, tak si prostě zapnu karaoke a pět hodin vydržím u toho, že zpívám do zdi, do tý obrazovky před sebou zpívám 60,100 písniček, než mě bolí v krku.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Prosím tě, abychom si popovídali o tom, co jsem taky naznačil, že studio kuriozit a rekordů sice už je minulostí, ale něco podobného se rodí. Tak zkus aspoň lehce naznačit, jestli můžeš.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Já doufám, že můžu. Připravujeme právě zase s Vojtou Bernatským jeden takový projekt, kde bychom měli zase vystupovat jako sehraná dvojice, protože si docela rozumíme a myslím si, že se i v tom moderování hodně doplňujeme. A tentokrát by to měl být zábavný cestovatelský magazín po České republice. Není to určitě konkurence třeba úspěšné Toulavé kamery, nemělo by to být tak moc edukativní a odborný, ale hlavně i zážitkové a zábavné. No a měli bychom jezdit po České republice a doporučovat, vlastně zažívat na své kůži něco, co bychom pak doporučili divákům jak strávit víkend pro rodinu s dětmi a tak dále, co všechno se dá zažít.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A za kolik.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
A za kolik. To je taky důležitý, že chceme probourat ty mýty a chceme ukázat lidem, že se dá cestovat i levně a přitom se nenudit.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ty taky kromě jiného vidím, že píšeš. Napsal jsi už tři knížky. O Barošovi jsi napsal.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
No, tak to bylo docela úspěšný, protože jsem trefil dobu, kdy vlastně Milan Baroš byl na vrcholu slávy a my jsme tu knížku křtili vlastně dva dny před tím, než jsme postoupili na mistrovství světa, což byla doba a navíc to byl listopad, takže na vánoční trh. Prodalo se tehdy ke 30 tisícům výtiskům, což bylo hodně dobrý. Před tím jsem napsal Martina Doktora životopis a ještě jsem vlastně s kolegy napsal knihu o olympiádě v Turíně.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Prosím tě, když už tedy říkáš, že končíš jako šéf komunikace ČMFS, co tě čeká?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
No, to nevím. Já musím říct, že samozřejmě nějaký směr je. Směr je, jak jsem říkal, televize, začíná mi chybět, začínám zjišťovat, že tam asi patřím nejvíc. A teď tedy projekt s Vojtou o cestování plus vyvíjím ještě nějaký další 2, 3 projekty, kdyby třeba jeden z nich se dokázal zrealizovat. Je to taky zase o shánění peněz. Pokud seženeme peníze se svými kolegy, tak si myslím, že ta budoucnost mě čeká asi nejvíc právě v té televizi. Chtěl bych to.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hm. myslím, že ještě rozluštíme jednu hádanku, kterou možná naši posluchači pořád ještě mají před sebou. Nejsi brácha Jardy Svěcenýho, muzikanta, viď?

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Nevím, jestli to rozlušťovat, protože jsme vlastně už asi pětkrát říkali, že jsem, ale nejsem. Je to jenom takový, nám to nahrálo, ta situace.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, já koukám, máš zkřížený prsty.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Tak to necháme do příště.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Necháme to do příště a vy, milí posluchači, hádejte. Jsou bráchové? Nejsou bráchové? Každopádně Petrovi Svěcenému děkuju za dnešní milou návštěvu a příjemné povídání a věřím, že ve své profesi třeba mluvčího národního fotbalového týmu zase získá takové krásné zkušenosti a zážitky, že se o ně s námi podělí. To bude příště. Za dnešní návštěvu ti děkuju.

Petr SVĚCENÝ, moderátor, šéf komunikace ČMFS
--------------------
Honzo, díky za pozvání.

Spustit audio